FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za ponedjeljak, 14. studenoga

ZAGREB, 14. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zaponedjeljak, 14. studenoga.
ZAGREB, 14. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za ponedjeljak, 14. studenoga.

OPATIJA - U Opatiji počinje s dvodnevnim radom konferencija "Dani hrvatskog osiguranja 2005.", koja se održava u organizaciji Hrvatske gospodarske komore, a okupit će vodeće osiguravateljne stručnjake, predstavnike osiguravateljnih kuća i predstavnike vlasti radi rasprave o aktualnostima u osiguranju. Glavne će teme konferencije, u skladu s procesom usklađivanja hrvatskog zakonodavstva s pravnim stečevinama Europske unije, biti zakonodavna regulativa, kao i primjena zakona u praksi. Kako je najavljeno, konferenciju će otvoriti ministar financija Ivan Šuker i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Nadan Vidošević (Grand Hotel "četiri opatijska cvijeta u 9,30 sati).

ZAGREB - Stopa anketne nezaposlenosti, koja se temelji na pravilima i načelima Međunarodne agencije rada (ILO), u Hrvatskoj je u prvom polugodištu ove godine iznosila 13,1 posto, dok je stopa registrirane nezaposlenosti, odnosno stopa prema podatcima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje iznosila 18,6 posto, pokazuju podatci Državnog zavoda za statistiku. I dok se stopa anketne nezaposlenosti smanjuje i u prvom je ovogodišnjem polugodištu dosegnula najnižu razinu u posljednjih pet godina, stopa registrirane nezaposlenosti ponovno se povećala i to za gotovo jedan postotni poen u odnosu na drugo polugodište prošle godine (u drugom je polugodištu 2004. iznosila 17,7 posto). Na Zavodu za zapošljavanje u prvoj polovici prošle godine bilo je registrirano 319 tisuća nezaposlenih osoba, dok je taj broj, prema Anketi o radnoj snazi, bio za 83 tisuće manji, odnosno nezaposlenih je, po metodologiji ILO-a, bilo 236 tisuća.

RIJEKA - Više od 74 posto anketiranih stanovnika Zagreba protiv je prodaje nekretnina strancima, dok ih se 24 posto slaže s prodajom nekretnina stranim državljanima, rezultati su ankete koji je proveo riječki oglasnik InfoNekretnine. Istog su mišljenja i stanovnici Istre, od kojih se, u nešto ranije provedenoj anketi, također 74 posto izjasnilo protiv prodaje nekretnina stranicima, a tek 22 posto se s takvom se prodajom slaže. Najnovija anketa među Zagrepčanima, naveli su iz InfoNekretnina, provedena je na uzorku od 700 ispitanika, djelomice na terenu, a dijelom telefonskim putem. Na upit bi li stranom državljaninu prodali nekretninu ako bi im on ponudio tri puta više novca od domaćeg kupca, negativno je odgovorilo 68 posto Zagrepčana. Donošenje zakona kojim bi se onemogućila prodaja nekretnina stranim državljanima podupire 72 posto stanovnika Zagreba, dok među ispitanicima u Istri donošenje takvih propisa podržava njih 58 posto.

ZAGREB - Broj zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija u Hrvatskoj je u rujnu ove godine bio 1,7 posto niži nego u prethodnom mjesecu, odnosno ukupno je bilo zaposleno 264.155 osoba, objavio je Državni zavod za statistiku. Najveći broj zaposlenih u obrtu i djelatnostima slobodnih profesija, njih 50.950, zabilježen je u trgovini na veliko i malo, popravku motornih vozila i motocikala te predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo. U odnosu na kolovoz njihov je broj smanjen za 1,3 posto. U prerađivačkoj industriji u rujnu su zapošljavali 43.796 osoba ili 0,15 posto manje nego u kolovozu, a hoteli i restorani bilježe 42.577 zaposlenih ili 8,2 posto manje. Rast broja zaposlenih u rujnu se bilježi u četiri djelatnosti - rudarstvu i vađenju, za 1,3 posto (309 zaposlenih), obrazovanju, za 1,2 posto, građevinarstvu, za 1,1 posto te zdravstvenoj zaštiti i socijalnoj skrbi, za 0,2 posto.

Urednica: Davorka Stanešić

tel. 01/4808 680

fax 01/4808 821

e-mail: gospodarstvo@hina.hr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙