FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek posjetio Kosovo

PRIŠTINA,12. studenoga 2005.(Hina) - Predsjednik Slovenije JanezDrnovšek izjavio je u subotu u Prištini da će status Kosova bitisličan njegovom projektu koji je nedavno predstavio Prištini, Beogradui međunarodnoj zajednici.
PRIŠTINA,12. studenoga 2005.(Hina) - Predsjednik Slovenije Janez Drnovšek izjavio je u subotu u Prištini da će status Kosova biti sličan njegovom projektu koji je nedavno predstavio Prištini, Beogradu i međunarodnoj zajednici.

Drnovšek je o konačnom statusu Kosova razgovarao u Prištini s kosovskim predsjednikom Ibrahimom Rugovom i sa zamjenikom civilnoga upravitelja UN-a na Kosovu, zaduženom za pitanja pravosuđa i policije Jeanom Dussourdom.

Tijekom boravka na Kosovu Drnovšek je posjetio i tri glavna pravoslavna manastira, u Gračanici, Dečanima i Peći.

Po Drnovšekovom prijedlogu Kosovo bi međunarodni subjektivitet steklo za pet godina ukoliko međunarodna zajednica ocijeni da su ispunjeni određeni kriteriji i standardi.

Na Kosovu bi, kako predlaže Drnovšek, i dalje ostale međunarodne snage, možda u manjem broju, kao i predstavnici Europske unije, a međunarodne financijske institucije pomogle bi gospodarski razvoj kako bio Kosovo za pet godina bilo sposobno za gospodarsku neovisnost.

Drnovšekov prijedlog sadrži i jamstva za sigurnost Srba, uključujući i neku vrstu autonomije, a međunarodna zajednica bi za 18 mjeseci prenijela sve ovlasti na kosovske institucije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙