FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vajgl o misiji u Beogradu i Prištini

LJUBLJANA,21. listopada(Hina) - Savjetnik za vanjsku politiku ukabinetu slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka, Ivo Vajgl izjavioje u petak navečer u razgovoru za Televiziju Slovenije kako je vjerujeda je Drnovšekova inicijativa za rješenje pitanja budućeg statusaKosova dobra.
LJUBLJANA,21. listopada(Hina) - Savjetnik za vanjsku politiku u kabinetu slovenskog predsjednika Janeza Drnovšeka, Ivo Vajgl izjavio je u petak navečer u razgovoru za Televiziju Slovenije kako je vjeruje da je Drnovšekova inicijativa za rješenje pitanja budućeg statusa Kosova dobra.

"Uvjeren sam da je riječ o dobroj inicijativi, a i moj današnji posjet Beogradu i Prištini pridonio je objašnjenju nekih stvari", rekao je Vajgl u razgovoru za slovensku televiziju nakon povratka iz Beograda i Prištine.

Govoreći o Drnovšekovu prijedlogu koji je u Beogradu izazvao oštro odbijanje zbog spominjanja nezavisnosti Kosova, a u Prištini suzdržanost zbog uvjeta koje plan predviđa, Vajgl je rekao da su neke od točaka iz Drnovšekove inicijative zapravo već duže vremena u opticaju, samo što neke odbija Beograd, a neke Priština.

Vajgl je rekao da je u razgovorima u Beogradu "s medijima i drugima" stekao dojam da ni tamo neke stvari "o kojima pjevaju i vrapci na krovu" ne smiju ostati "tabu tema" za zemlju koja, kako je rekao, želi voditi računa o svojim nacionalnim interesima.

Zapravo je riječ o tome, napomenuo je, da je Beograd pogođen što tu temu, opciju nezavisnosti Kosova, otvara upravo Slovenija.

Vajgl je rekao da je u kontaktu s predstavnicima UNMIK-a u Prištini stekao dojam da će se u predstojećim razgovorima o budućem statusu Kosova više raditi o "shuttle" diplomaciji nego o konferencijskom pristupu kakav je bio primjerice u pokušaju rješavanja Kosovske krize (prije intervencije NATO-a) u dvorcu Rambouillet u Francuskoj ili nakon završetka rata u BiH na mirovnoj konferenciji u Daytonu.

Na pitanje mogu li SAD jednostavno priznati nezavisnost Kosova, čime bi stvar bila riješena - kako navodno misle neki Albanci, Vajgl je rekao da će biti potrebno postići neku širu suglasnost u međunarodnoj zajednici.

"Posve je sigurno da su SAD važan čimbenik, ali rješenje mora biti prihvaćeno u Beogradu i Prištini, ili barem u što većoj mjeri", rekao je Vajgl za Slovensku televiziju.

Vajgl je u petak kasno popodne predao Drnovšekov prijedlog za rješenje statusa Kosova predsjedniku Kosova Ibrahimu Rugovi, premijeru Bajramu Kosumiju, predstavnicima UNMIK-a i kosovskim političkim čelnicima.

Nijedan predstavnik kosovskih institucija nije htio iznositi pojedinosti o tom slovenskom planu, ističući kako se plan mora proučiti. Premijer kosovske vlade priopćio je da će proučiti dokument i prenijeti svoje komentare slovenskom predsjedniku tijekom njegova posjeta Kosovu 2. studenoga.

S druge strane, nositelj Srpske liste za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanovič rekao je da su predstavnici te liste odlučili da se neće sastati s Janezom Drnovšekom, ako 2. studenoga dođe u Prištinu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙