FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek: Moj plan za Kosovo u interesu je i Srbije

LJUBLJANA,27. listopada 2005.(Hina) - Slovenski predsjednik JanezDrnovšek izjavio je u razgovoru za beogradski tjednik "Vreme" danjegov prijedlog o uvjetnoj neovisnosti Kosova više od svihdosadašnjih o statusu te pokrajine uvažava i interes Srba i Srbije.
LJUBLJANA,27. listopada 2005.(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek izjavio je u razgovoru za beogradski tjednik "Vreme" da njegov prijedlog o uvjetnoj neovisnosti Kosova više od svih dosadašnjih o statusu te pokrajine uvažava i interes Srba i Srbije.

"Ja vidim dvije točke interesa Srbije na Kosovu, a one su mojim programom predviđene i adekvatno osigurane", rekao je Drnovšek te podsjetio da plan koji je iznio predviđa da bi se u sklopu Kosova s međunarodnopravnim subjektivitetom jamčila sigurnost Srba na Kosovu, njihova participacija u vladi i parlamentu, te jedna vrsta eksteritorijalnog statusa za srpske kulturne spomenike.

"To do sada nije bilo sadržano ni u jednom prijedlogu, a eksteritorijalni status srpskih povijesnih, kulturnih i vjerskih objekata značio bi da primjerice samostan Dečani ostaje dio srpskog teritorija i formalno predstavlja teritorij Srbije", rekao je Drnovšek te dodao da njegov plan znači formaliziranje sadašnjeg stanja.

Drnovšek je za beogradski tjednik rekao kako sumnja da bi Srbija na Kosovu mogla imati neki drugi interes.

"Ima li Srbija neki drugi interes na Kosovu? Želi li i ubuduće vladati kosovskim Albancima? Sumnjam u to jer Srbija i sama ima dosta svojih problema i mora se brinuti za svoj razvoj", rekao je Drnovšek.

"Srpski interes (za Kosovo) obuhvaćen je u dvije točke koje sam spomenuo, a sve ostalo je irelevantno", rekao je Drnovšek među ostalim u razgovoru za najnoviji broj tjednika "Vreme".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙