FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšekov dorađeni plan za Kosovo s prijedlozima za srpsku manjinu

LJUBLJANA,1. studenoga(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek uutorak je izložio drugi dio svog plana za rješenje budućeg statusaKosova u kojemu je u šest točaka iznio prijedloge za rješenje položajai prava srpske manjine u toj pokrajini.
LJUBLJANA,1. studenoga(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek u utorak je izložio drugi dio svog plana za rješenje budućeg statusa Kosova u kojemu je u šest točaka iznio prijedloge za rješenje položaja i prava srpske manjine u toj pokrajini.

"Bitan element političkog rješenja kosovskog problema je položaj srpske manjine na Kosovu kojoj treba osigurati sigurnost i odgovarajući stupanj autonomije", navodi Drnovšek u pismu koje je tim povodom u ponedjeljak uputio predsjednicima država kontaktne skupine za Kosovo, patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Pavlu, visokom povjereniku za vanjsku politiku i sigurnost Europske unije Javieru Solani i glavnom tajniku UN-a Kofiju Annanu.

Kako je u priopćenju za javnost naveo Drnovšekov kabinet, slovenski predsjednik ocjenjuje da je ključ za rješenje položaja srpske manjine definiranje eksteritorijalnog statusa za njihove najveće spomenike na Kosovu, a to bi trebala definirati Srpska pravoslavna crkva.

Drnovšek je predložio da eksteritorijalni status dobiju samostani Visoki Dečani i Gračanica, samostan i patrijarhija u Peći, katedrala Bogorodice u Prizrenu, te banjski samostan, te osiguranje statusa UNESCO-ova spomenika kulturne baštine za sve navedene spomenike.

Kako u objavljenom planu predlaže Drnovšek, spomenuti bi objekti ostali pod jurisdikcijom Srbije, a za njihovu bi sigurnost brinule međunarodne snage. Uz to, Drnovšekov plan uključuje ubrzanje denacionalizacijskih postupaka oko spomenutih objekata i zemljišta u korist Srpske pravoslavne crkve.

Isto tako, Drnovšek u pismu predlaže ubrzanje povrata srpskih izbjeglica s Kosova budući da je, kako navodi, sadašnja politika njihova vraćanja neučinkovita.

"Predlažem da se Srbima omogući povratak izvan njihova domicila, tako da bi se mogli naseljavati u koncentriranim srpskim naseljima, pa i u blizini vjerskih objekata s posebnim statusom. U tu bi svrhu međunarodna zajednica morala osigurati potrebna sredstva", navodi Drnovšek u pismeno obrazloženom prijedlogu kojim je dopunio prije 10 dana izneseni plan o budućoj nezavisnosti Kosova u roku pet godina, uz osiguranje prava za Srbe.

Kako se navodi na kraju Drnovšekova pisma, u kojemu je precizirao potrebne uvjete za osiguranje položaja Srba na Kosovu, konačni bi sporazum o statusu Kosova morao sadržavati i odredbe o posebnom bescarinskom režimu za eksteritorijalne objekte.

(Hina) xfl ybr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙