FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek traži potporu za svoj plan o Kosovu

LJUBLJANA,2. studenoga 2005.(Hina) - Slovenski predsjednik JanezDrnovšek pozvao je međunarodnu zajednicu da u interesu cijele regijepodrži njegov plan za rješenje statusa Kosova.
LJUBLJANA,2. studenoga 2005.(Hina) - Slovenski predsjednik Janez Drnovšek pozvao je međunarodnu zajednicu da u interesu cijele regije podrži njegov plan za rješenje statusa Kosova.

"Ako ga međunarodna zajednica usvoji i u dogovoru s obje strane provede, onda bi se sama u velikoj mjeri oslobodila tog opterećenja", rekao je Drnovšek u srijedu na konferenciji za novinare, dodajući da je njegov prijedlog uravnotežen i da je u interesu Srbije i Kosova koji se moraju, kako je rekao, osloboditi hipoteke prošlosti, te tako omogućiti da se cijela regija okrene k Europi.

Rješenje statusa Kosova pozitivno bi djelovalo i na Kosovo i Makedoniju, rekao je Drnovšek novinarima objašnjavajući prijedloge koje je u zadnje vrijeme iznio međunarodnoj zajednici, Beogradu i Prištini.

Drnovšekov plan predviđa uvjetnu neovisnost Kosova u roku pet godina uz jednu vrstu autonomije za kosovske Srbe, s pretpostavkom jake novčane potpore međunarodne zajednice.

Po njegovu bi prijedlogu Kosovo dobilo međunarodni subjektivitet, ali bi Srbi imali svoje predstavnike u vladi i parlamentu, ubrzao bi se povratak srpskih izbjeglica, a njihovi kulturni i vjerski objekti dobili bi status eksteritorijalnosti i zaštitu UNESCO-a. Umjesto u svoja prijašnja mjesta stanovanja srpski izbjeglice mogli bi se koncentrirano naseljavati u područjima gdje su zaštićeni spomenici njihove vjersko-kulturne baštine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙