FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Deklaracija hrvatskih izvoznika o potpori izvozu

ZADAR, 11. studenog 2005. (Hina) - Prihvaćanjem Deklaracije o potporiizvozu večeras je u Zadru završila 1. konvencija izvoznika na kojoj jesudjelovalo nekoliko stotina gospodarstvenika, a organizirali su jeUdruga Hrvatski izvoznici i brojni partneri.
ZADAR, 11. studenog 2005. (Hina) - Prihvaćanjem Deklaracije o potpori izvozu večeras je u Zadru završila 1. konvencija izvoznika na kojoj je sudjelovalo nekoliko stotina gospodarstvenika, a organizirali su je Udruga Hrvatski izvoznici i brojni partneri.

"Kao svaka mala i otvorena zemlja Hrvatska treba svoj razvoj temeljiti na izvozu te njegovim povećanjem potaknuti gospodarski razvoj. Snažniji rast izvoza posebno je važan zbog vanjskoga duga", stoji u uvodu Deklaracije.

U Deklaraciji je navedeno 17 zadaća nužnih za poticanje izvoza, a jedna od njih je povećati pravnu sigurnost izvoznika, tako da pravni propisi budu stabilniji, jednostavniji i provedivi.

Među ostalim se navodi da treba preustrojiti poreznu i carinsku službu te odrediti četiri granična prijelaza koji bi radili 24 sata sedam dana u tjednu. Također je navedeno da treba financirati i poticati uvođenje najviših europskih standarda u proizvodnju i kvalitetu proizvoda.

Među ostalim kaže se i da treba pojačati program HBOR-a izvoznim proizvodima te ulagati i poticati izumiteljstvo, patente i istraživanja, razvoj i izobrazbu izvoznika.

Navedeno je i da hrvatska diplomacija mora pojačati nastojanja za povećanje hrvatskog izvoza, a jedna od zadaća je i potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini s preostalim dijelovima regije (Kosovo i t.d.) te sa zemljama srednje i istočne Europe (Rusija, Ukrajina).

Organizacijski odbor 1. konvencije izvoznika najavio je da će o tim zadaćama razgovarati s Vladom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙