FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zadar: Otvorena Prva konvencija Hrvatskih izvoznika

ZADAR, 11. studenog 2005. (Hina) - Na Prvoj konvenciji Hrvatskihizvoznika, koja je otvorena danas u Zadru, otvoreno će se govoriti oizvoznom gospodarstvu i problemima u izvozu hrvatskih proizvoda, jerje izvoz, istaknuo je ministar gospodarstva Branko Vukelić, pitanje opstanka hrvatskog gospodarstva.
ZADAR, 11. studenog 2005. (Hina) - Na Prvoj konvenciji Hrvatskih izvoznika, koja je otvorena danas u Zadru, otvoreno će se govoriti o izvoznom gospodarstvu i problemima u izvozu hrvatskih proizvoda, jer je izvoz, istaknuo je ministar gospodarstva Branko Vukelić, pitanje opstanka hrvatskog gospodarstva.

Moramo težiti da se naše gospodarstvo ravnopravno nosi s drugim konkurentima u Europi i svijetu, a Vlada pritom, sa svoje strane, potiče izvoz, kazao je Vukelić. Skup, na kojemu sudjeluje više stotina gospodarstvenika iz cijele Hrvatske koji posluju na inozemnim tržištima, održava se pod pokroviteljstvom Vlade, a organiziraju ga udruga Hrvatski izvoznici sa svojim partnerima - Hrvatskom bankom za obnovu i razvitak, Hrvatskom poštanskom bankom, Hrvatskom gospodarskom komorom, Hrvatskom obrtničkom komorom, Hrvatskom udrugom poslodavaca i drugima.

Ministar Vukelić se osvrnuo i na promjene u razmišljanju, jer se dans na izvoz gleda kao na hrvatsko bogatstvo u gospodarstvu. Podsjetio je da je u 2003. godini pokrivenost uvoza izvozom iznosila 43 posto, u 2004. 48 posto, a u poslovnoj 2005., nastavi li se pozitivan trend, pokrivenost uvoza izvozom trebala bi iznositi 50 posto.

Posebnu podršku ima malo i srednje poduzetništvo, koje je već dobilo šest milijuna kuna bez povratnih sredstava, nastavio je Vukelić dodavši da je osigurano 40 milijuna kuna za automobilsku industriju, a 20 milijuna kuna tekstilnoj i kožarskoj. Bez ulaganja u znanje i tehnologiju ne može se računati na uspjeh, naglasio je ministar Vukelić.

Predsjednik HBOR-a Anton Kovačev naglašava da je izvoz najsloženiji poduhvat svakog poduzetnika i traži napor ne samo njega, nego i svih ostalih u državi koji su uključeni u taj posao. HBOR, podsjeća, podupire i financira izvoz od samog početka proizvodnje do plasmana.

Poticaji HBOR-a za izvoznike u 2004. godini bili su 4,5 puta veći u odnosu na 2003. godinu, a u devet mjeseci 2005. kreditirali smo izvoz kao u čitavoj prošloj godini, istaknuo je Kovačev.

Za potpredsjednicu HGK Vesnu Trnokop Tanta jedan od najvećih problema gospodarstva je nedostatan rast izvoza i povećanje uvoza. U zadnjih deset godina izvoz se povećao 64 posto u odnosu na prijašnjih deset godina, no zato je uvoz u zadnjih deset godina porastao čak za 180 posto u odnosu na prijašnjih deset godina i to je naša stvarnost, rekla je Trnokop Tanta.

Poticanje izvoza preduvjet je za povećanje BDP-a, naglašava dodajući da borba za konkurentnost podrazumijeva znanje i tehnologiju, povezivanje i clustere, uz istodobno promatranje zašto su drugi uspješniji od nas.

Predsjednik Organizacijskog odbora Konvencije i predsjednik udruge Hrvatski izvoznici Darinko Bago, navodeći da hrvatsko gospodarstvo godišnje izvozi osam milijardi dolara, ustvrdio je da to nije malo ali da je pritom potrebno stalno usavršavanje i organiziranje kako bi se rizici sveli na najmanju moguću mjeru. U svijetu globalizacije i ere informatizacije izvoz u svijetu enormno raste, a u tome je naša obveza da se kontinuirano usavršavamo.

Sudionici su, među ostalim, ustvrdili da pojedina hrvatska veleposlanstva u svijetu nemaju nikakvih informacija o gospodarstvima tih zemalja, požalili su se na visoke kamate HBOR-a i banaka, kao i na slabe mogućnosti promocije hrvatskih proizvoda u svijetu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙