FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neum: Deklaracija o cjelovitoj BiH s tri entiteta

NEUM, , 28. listopada 2005. (Hina) - Usvajanjem posebne deklaracije oustavno-pravnom položaju Hrvata u BiH u petak je u Neumu završendvodnevni znanstveni skup, koji su zajednički organizirali Hrvatskodruštvo za znanost i umjetnost BiH i Sveučilište iz Mostara.
NEUM, , 28. listopada 2005. (Hina) - Usvajanjem posebne deklaracije o ustavno-pravnom položaju Hrvata u BiH u petak je u Neumu završen dvodnevni znanstveni skup, koji su zajednički organizirali Hrvatsko društvo za znanost i umjetnost BiH i Sveučilište iz Mostara.

Deklaracijom se izražava privrženost cjelovitosti i nedjeljivosti Bosne i Hercegovine, ali istodobno se zagovara i unutarnji ustroj uspostavom triju federalnih jedinica.

"Budući da jedino Republika kao demokratski oblik vladavine naroda podrazumijeva i jamči najviši stupanj demokracije, te političke, kulturne i svake druge autonomije, zauzimamo se za uspostavu triju republika za tri suverena i konstitutivna naroda, što je u punoj suglasnosti s odredbama Pakta Ujedinjenih naroda o građanskim, socijalnim i kulturnim pravima, o jednakosti svih naroda bez obzira na njihovu brojnost", stoji u Deklaraciji čiju su izradu, kako je rečeno, osim dužnosnika iz BiH pomagali i gosti iz Hrvatske Zvonimir Šeparović, Bosiljko Mišetić i Mile Mamić.

Deklaracijom se ne isključuje mogućnost drukčijeg uređenja BiH, u kojem bi primjerice federalne jedinice bile županije - kantoni, regije i slično, a koje bi imale odgovarajuću zakonodavnu, izvršnu i sudbenu vlast. Takav ustroj kako je navedeno u Deklaraciji, bio bi prihvatljiv za Hrvate, ako bi se mogla postići puna suglasnost s druga dva naroda - Bošnjacima i Srbima.

Deklaracijom se zagovara uspostava radio i tv kanala na hrvatskom jeziku, u sklopu Javne radio televizije BiH. Također se traže jamstva za ravnopravnu uporabu hrvatskog jezika u kulturnim, obrazovnim, znanstvenim i političkim ustanovama u BiH. Posebice se traži pravo obrazovanja u Bosni i Hercegovini na hrvatskom jeziku.

Donošenje te Deklaracije, kako je službeno rečeno, potaknuto je neravnopravnošću Hrvata u BiH koja prijeti da se oni umjesto konstitutivnoga naroda pretvore u nacionalnu manjinu. Deklaracija će biti proslijeđena svim važnijim institucijama u BiH, Hrvatskoj, te međunarodnim organizacijama, rečeno je službeno nakon završetka skupa u Nemu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙