FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uvoz brazilske govedine dosad zabranila 31 zemlja zbog slinavke i šapa

BRASILIA, 14. listopada 2005. (Hina/AFP) - Brazil, vodeći svjetskiizvoznik govedine, započeo je borbu protiv bolesti slinavke i šapačije je izbijanje ovoga tjedna navelo najmanje 31 zemlju svijeta dazabrani uvoz brazilske govedine, navješćujući moguće gubitke koji bise mjerili u milijardama dolara.
BRASILIA, 14. listopada 2005. (Hina/AFP) - Brazil, vodeći svjetski izvoznik govedine, započeo je borbu protiv bolesti slinavke i šapa čije je izbijanje ovoga tjedna navelo najmanje 31 zemlju svijeta da zabrani uvoz brazilske govedine, navješćujući moguće gubitke koji bi se mjerili u milijardama dolara.

Ministar poljoprivrede Roberto Rodrigues najavio je tim za hitne slučajeve kako bi se riješio problem i utvrdilo podrijetlo jednog slučaja potvrđenog u ponedjeljak u državi Mato Grosso do Sul na jugozapadu zemlje.

Dosad je 31 država, u koje Brazil izvozi 40 posto svog ukupnog izvoza govedine, izvijestilo tu zemlju da je uvelu zabranu uvoza njezine govedine: 25-člana Europska unija, Južnoafrička Republika, Izrael, Rusija, Argentina, Čile i Urugvaj.

"Poduzeta je svaka mjera kako bi se slučaj izolirao", istaknuo je Rodrigues. "Apsolutno ne postoji prostor za pogreške koje bi naštetile izvozu proizvoda koji je tako značajan poput ovoga za našu zemlju", izjavio je brazilski predsjednik Luiz Inacio Lula da Silva tijekom svoga posjeta Portugalu.

Čelnik vanjske trgovine pri Nacionalnom udruženju poljoprivrednika Antonio Donizet upozorio je da će izbijanje bolesti Brazil stajati od 500 milijuna do milijarde dolara u ovoj godini.

"To je iznimno ozbiljno, industrija to smatra tsunamijem za brazilsku govedarsku industriju", kazao je Donizeti, procjenjujući da bi moglo potrajati dvije godine da se industrija vrati gdje je bila prije izbijanja bolesti.

Brazil je lani postao najvećim svjetskim izvoznikom govedine i ima jedno od najvećih stada u svijetu, sa 195 milijuna grla. Ta južnoamerička zemlja izvezla je 1,9 milijuna tona govedine u 2004. u vrijednosti 2,5 milijarde dolara. Izvoznici su očekivali da će ove godine izvesti govedine u vrijednosti tri milijarde dolara.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙