FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen "Leksikon svjetske književnosti - pisci"

ZAGREB, 11. studenoga 2005. (Hina) - "Leksikon svjetske književnosti -pisci" predstavio je danas na Interliberu zagrebački nakladnik Školskaknjiga.
ZAGREB, 11. studenoga 2005. (Hina) - "Leksikon svjetske književnosti - pisci" predstavio je danas na Interliberu zagrebački nakladnik Školska knjiga.

O Leksikonu su govorili predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul, glavna urednica Dunja Detoni Dujmić, izvršni urednici Josip Užarević i Vanja Matković i akademik Mirko Tomasović.

Žužul je ocijenio kako je riječ o kulturnom događaju u Hrvatskoj, a Užarević je podsjetio da je taj leksikon, u odnosu na ranije izdanje "Leksikona stranih pisaca" (2001.), brojčano proširen i koncepcijski drukčije uređen.

Prijašnji izraz "strani pisci" zamijenili smo izrazom "svjetski", što podrazumijeva novu dimenziju kakvoće, napomenuo je Užarević dodavši kako je riječ o Leksikonu koji prezentira pisce i djela svjetske književnosti. "To nam je bio argument da se u nj uključe i hrvatski književnici", rekao je.

Tomasović je ocijenio da su u Leksikon ušli hrvatski klasici. Njih osamdesetak su zaista provjerene vrijednosti i izvan hrvatske književnosti.

"Hrvatska književnost je višejezična," rekao je dodavši kako u polutisućljetnom naslijeđu baštinimo i književnost hrvatskih latinista koji su sastavni dio našega identiteta.

Matković je podsjetio kako je najviše književnika, uvrštenih u Leksikon, s engleskoga govornog područja, zatim iz francuske i frankofonske književnosti, a slijede njemački, talijanski, ruski, španjolski, poljski, grčki i hispanoamerički pisci.

"Leksikon svjetske književnosti - pisci" (1249 str.) donosi 2700 natuknica o piscima iz stotinjak književnosti i nadovezuje se na "Leksikon svjetske književnosti - Djela" (2004.).

Leksikon donosi faktografski provjerenu i vrijednosno pouzdanu sliku o tvorcima i nositeljima književnoga života u svijetu od početaka pismenosti do prvih godina 21. stoljeća, napominje nakladnik.

Leksikon su, pod vodstvom glavne urednice Dunje Detoni Dujmić, uredili Sonja Bašić, Aleksandar Flaker, Ljiljana Ina Gjurgjan, Krešimir Nemec, Mirko Tomasović, Gabrijela Vidan, Vladimir Vratović, Mate Zorić i Viktor Žmegač.

Američku književnost uredio je Vanja Matković, hrvatsku Krešimir Nemec, englesku i anglofonsku Jagoda Splivalo Rusan, francusku i frankofonsku Gabrijela Vidan i Marinko Koščec, rusku Josip Užarević i njemačku Viktor Žmegač.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙