FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Papina knjiga "Moj život-Autobiografija"

ZAGREB, 3. studenoga 2005. (Hina) - Knjiga Josepha Ratzingera,sadašnjega pape Benedikta XVI. "Moj život - Autobiografija"predstavljena je danas u Zagrebu.
ZAGREB, 3. studenoga 2005. (Hina) - Knjiga Josepha Ratzingera, sadašnjega pape Benedikta XVI. "Moj život - Autobiografija" predstavljena je danas u Zagrebu.

O knjizi i svojim susretima sa sadašnjim papom Benediktom XVI. govorio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, urednik knjige Petar Balta i u ime nakladnika, splitskog Verbuma, Miro Radalj.

Kardinal Bozanić podsjetio je na svoj susret s bivšim kardinalom Ratzingerom, kada ga je godine 2001. pozvao da sudjeluje na simpoziju o hrvatskom kardinalu Franji Šeperu u Zagrebu.

"Tad sam doznao da sadašnji Sveti Otac, zajedno sa svojim bratom, svakoga prvog dana u Novoj godini, običava ručavati u jednom hrvatskom restoranu u Regensburgu," rekao je Bozanić dodavši kako se kardinal Ratzinger u razgovoru s vlasnikom restorana uvijek živo zanimao za stanje u Hrvatskoj.

Naglasio je kako papa Benedikt XVI. kroz knjigu ističe ljudske vrijednosti, stavljajući uvijek Boga na prvo mjesto, a "pišući o obitelji, uvijek ju motri kroz odnos s Crkvom". Komentirajući, na novinarsko pitanje, najave možebitnog pohoda Svetoga Oca Beogradu, kardinal Bozanić je rekao kako "našu Crkvu raduje svaki papin pohod", no da "zbog nedostatka informacija o nekim najavama posjeta Beogradu ne može o tome govoriti".

Odgovarajući na pitanje o mogućnosti reforme u Katoličkoj crkvi u ozračju obilježavanja Dana reformacije protestantskih kršćana, kardinal Bozanić je podsjetio kako je iz povijesti Katoličke crkve poznato da ona njeguje kontinuitet i obnovu.

"Obnova se može približiti izrazu reforma", kazao je kardinal Bozanić, te objasnio da je u Katoličkoj crkvi uvijek "riječ o obnovi kontinuiteta. Crkva nije ljudsko djelo, njezina reforma je vjernost Isusu Kristu", naglasio je.

Urednik Petar Balta podsjetio je na svećenički i dušobrižnički život današnjega pape Benedikta XVI., istaknuvši da je u autobiografiji vidljivo kako Sveti Otac "doživljava i osporavanja i sazrijeva kao teolog", pri čemu "izranja kao teolog, filozof i znanstvenik".

U knjizi "Moj život - Autobiografija" (157 str.) Joseph Ratzinger u 14 poglavlja piše o svom djetinjstvu, prvim školskim danima, gimnaziji, vojnoj službi i zarobljeništvu, sjemeništu, studiju teologije, svećeništvu, radu u Bonnu, Muensteru, Tuebingenu, Regensburgu i nadbiskupskoj službi u Muenchenu.

U hrvatsko izdanje knjige urednik je uvrstio još i Ratzingerove tekstove "Sjena Sv. Oficija" i njegovu homiliju Kardinalskom zboru.

Papinu knjigu "Moj život - Autobiografija" objavio je splitski nakladnik Verbum, a s njemačkog na hrvatski jezika preveo ju je fra Ivan Ivanda.

Njemački kardinal Joseph Ratzinger (1927.) prije izbora za poglavara Rimokatoličke crkve bio je pročelnik njezine Kongregacije za nauk vjere. Autor je više knjiga u kojima progovara o suvremenom pitanjima, međi kojima je danas aktualan problem tzv. diktature relativizma.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙