FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen "Katalog knjiga XVI. stoljeća u Metropolitanskoj knjižnici u Zagrebu"

ZAGREB, 10. studenoga 2005. (Hina) - U Hrvatskom državnom arhivu danasje predstavljen "Katalog knjiga XVI. stoljeća u Metropolitanskojknjižnici u Zagrebu", koji je sastavio voditelj te knjižnice VladimirMagić.
ZAGREB, 10. studenoga 2005. (Hina) - U Hrvatskom državnom arhivu danas je predstavljen "Katalog knjiga XVI. stoljeća u Metropolitanskoj knjižnici u Zagrebu", koji je sastavio voditelj te knjižnice Vladimir Magić.

Knjižnica Zagrebačke nadbiskupije Metropolitana po veličini rukopisna i tiskana knjižnog fonda i sa 60 tisuća svezaka, od kojih više od 1300 datira iz 16. stoljeća, vodeća je među svim hrvatskim povijesnim knjižnicama, rekao je sastavljač kataloga.

Po riječima recenzenta Željka Vegha katalog je izrađen po pravilima knjižničarske struke za stare i rijetke knjige. Opis svake knjige proširen je podatcima o stanju pojedinog sveska, njegovu vlasniku, tiskarskim znakovima i drugim značajkama starih knjiga.

Po Veghovim riječima 16. stoljeće znakovito je po povećanoj proizvodnji knjiga. Tako se u Metropolitani nalaze knjige najpoznatijih tiskara toga doba: Manuzija iz Venecije, Gryphiusa iz Lyona, Du Pyisa iz Pariza, radionica Christopha Plantina iz Antwerpena i brojnih drugih.

Od knjiga tiskanih u u Hrvatskoj u Metropolitani se nalazi "Misal rvacki" i nepotpun primjerak "Oficija Blažene Devi Marie", koji su tiskani u riječkoj tiskari Šimuna Kožičića 1530. i 1531.

Katalog ne obrađuje samo teološku znanost nego i druga područja znanosti, a to opsežno djelo, prvo takve vrste u Hrvatskoj, na najbolji način prikazuje Hrvatsku kao neraskidiv dio europske kulturne baštine, rekao je Vladimir Magić.

(Hina) xkt ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙