FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Zdravke Krpine "L'Italia agli occhi dei Croati"

ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Izbor hrvatskih putopisa poItaliji koje je odabrala i prevela na talijanski jezik Zdravka Krpinaobjavljen je u knjizi "L'Italia agli occhi dei Croati" (Italija očimaHrvata) koja je predstavljena na okruglom stolu "Prema integraciji uEuropi" večeras u Talijanskom institutu u Zagrebu.
ZAGREB, 28. listopada 2005. (Hina) - Izbor hrvatskih putopisa po Italiji koje je odabrala i prevela na talijanski jezik Zdravka Krpina objavljen je u knjizi "L'Italia agli occhi dei Croati" (Italija očima Hrvata) koja je predstavljena na okruglom stolu "Prema integraciji u Europi" večeras u Talijanskom institutu u Zagrebu.

O knjizi i talijansko-hrvatskim odnosima govorili su direktor Talijanskoga instituta u Zagrebu Flavio Andreis, autorica knjige Zdravka Krpina, predsjednik Talijanskoga kluba u Zagrebu Salvatore Apa, profesor rimskoga Sveučilišta La Sapienza Fabrizio Battistelli, predstavnik talijanske manjine u Hrvatskom saboru Furio Radin, odvjetnik s Papinskoga sveučilišta Angelo Shiano, profesor sa Sveučilišta u Zagrebu Vitomir Šunjić i otpremnica poslova u Talijanskom veleposlanstvu Anna Maria Micaela Piantadosi.

Predstavljanje je vodio direktor riječke nakladne kuće Edit Silvio Forza.

"Svoj idealni grad naši su putopisci najčešće tražili u Italiji", rekla je Krpina, dodavši kako se u knjizi "iščitavaju naša dva susjedna, a toliko različita svijeta".

Otpremnica poslova Piantadosi ocijenila je kako knjiga ima svoje kulturno, književno, društveno i političko značenje. "Koliko god postoje tradicionalne veze naših dvaju naroda, još se nismo dovoljno upoznali", dodala je.

Izrazivši zadovoljstvo knjigom "Italija očima Hrvata", profesor Battistelli je ustvrdio kako u jednoj jedinoj knjizi može doznati što cijeli narod misli o Talijanima. "Premda su nam odnosi tijekom povijesti bili vrlo složeni, u budućnost trebamo krenuti upravo od te složenosti," rekao je.

Saborski zastupnik Furio Radin ocijenio je kako će uskoro biti ukinut, kako je rekao, diskriminacijski zakon kojim se Talijanima zabranjivala kupnja nekretnina u Istri, Kvarneru i Dalmaciji. "To mi je nedavno potvrdio i predsjednik Ciampi u Zagrebu", podsjetio je. Radin je pozvao Republiku Hrvatsku da se oslobodi, kako je rekao, filozofije prošlosti.

Angelo Shiano je govorio o sličnosti i zajedničkoj sudbini južnih Talijana koji su, napomenuo je, još donedavno, kao i Hrvati, odlazili u svijet i tražili bolji život.

U knjizi Zdravke Krpine "L'Italia agli occhi dei Croati" (258 str.) autorica je na talijanski jezik prevela više od osamdeset tekstova hrvatskih književnika koji su pisali o Italji od druge polovice 19. stoljeća do danas.

Zdravka Krpina (1965.) radi na Odjelu za slavensku filologiju Sveučilišta La Sapienza.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙