FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mješoviti rezultati poslovanja tvrtki pogodili europske dionice

LONDON/FRANKFURT, 27. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskihdionica u četvrtak su pale pod utjecajem mješovitih poslovnihrezultata kompanija, pri čemu su po gubitcima prednjačile dionicesektora telekomunikacija.
LONDON/FRANKFURT, 27. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Cijene europskih dionica u četvrtak su pale pod utjecajem mješovitih poslovnih rezultata kompanija, pri čemu su po gubitcima prednjačile dionice sektora telekomunikacija.

Londonski Ftse indeks oslabio je do podneva 0,54 posto, na 5.199 bodova. Frankfurtski DAX indeks izgubio je na vrijednosti još i više, gotovo 1,1 posto, spustivši se na 4.847 bodova.

Dionice u telekom sektoru pogođene su sniženim prognozama telekom kompanija Alcatela i France Telecoma. Alcatelove su oslabile pet posto nakon što je taj drugi najveći europski proizvođač opreme za telekome snizio svoje procjene rasta operativne dobiti u 2005. Dionice France Telecoma spustile su se za četiri posto nakon što je kompanija snizila svoje prognoze prihoda za ovu godinu.

Na strani gubitnika isticala se i novinska agencija Reuters, čije su dionice oslabile 1,57 posto nakon što je izvijestio o rezultatima i prognozama koji nisu inspirirali ulagače. Ponovio je, naime, svoje ciljeve za drugo polugodište 2005. nakon što je u trećem tromjesečju ostvario rezultate sukladne očekivanjima.

Gubitnika je bilo i u tehnološkom sektoru, koji su pak pogodile vijesti iz kompanije Sony koja je zadržala svoje prognoze u pogledu gubitka u poslovnoj godini.

Nasuprot njima, bilo je i dobitnika, i to u sektoru energetike. Tako su dionice Royal Dutch Shella ojačale 1,4 posto nakon što je taj naftni div izvijestio o 68-postotnom rastu neto dobiti u trećem tromjesečju na 7,37 milijardi dolara. Visoke cijene nafte pomogle su nadoknaditi izgubljenu proizvodnju uslijed uragana koji su pogodili postrojenja na američkoj obali Meksičkog zaljeva.

Indeks Tokijske burze Nikkei spustio se 0,16 posto, na 13.417 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙