FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Komentar u američkom tisku: Haški sud postao politizirani instrument

WASHINGTON,23. listopada(Hina) - Optužnica Haškog suda protiv hrvatskihnovinara pokazuje da je ICTY postao "politizirani instrument" kojiželi zatrti "demokratske kritičare" u regiji, piše u nedjelju JeffreyKuhner u komentaru koji je objavio list The Washington Times.
WASHINGTON,23. listopada(Hina) - Optužnica Haškog suda protiv hrvatskih novinara pokazuje da je ICTY postao "politizirani instrument" koji želi zatrti "demokratske kritičare" u regiji, piše u nedjelju Jeffrey Kuhner u komentaru koji je objavio list The Washington Times.

Najnoviji skandal Haškog suda je optužnica protiv pet hrvatskih novinara za nepoštivanje suda zato što su objavili identitet i iskaz zaštićenog svjedoka, piše slobodni pisac Kuhner čije komentare WT povremeno objavljuje.

Kuhner kaže da bi američki Kongres mogao poduzeti istragu o skandaloznom vladanju glavne tužiteljice Carle del Ponte koja optužuje novinare samo zato što su radili svoj posao, "osiguravali javnosti osjetljive, važne informacije".

Optužnice znače ukidanje temeljnih medijskih sloboda i te poteze ICTY-aja su osudile mnoge organizacije za ljudska prava i zaštitu medija, piše komentator, a OESS je pozvao Haški sud da "djeluje u skladu s načelima slobode tiska".

"Ali ICTY nije zainteresiran za poštivanje tradicionalnih demokratskih standarda. Sud promišljeno cilja na kritičare u hrvatskim medijima", piše Kuhner, dok s druge strane odbija progoniti svoje medijske saveznike kao što su Institute for War and Peace Reporting i hrvatski dnevnik Novi list koji su također objavili identitet i svjedočenje.

Komentator ocjenjuje da se ovdje radi o aroganciji glavne tužiteljice Carle del Ponte koja ne podnosi protivljenje Sudu, a uz to je, kako piše, i nesposobna što pokazuje neuspjeh da Slobodana Miloševića optuži za najozbiljnije zločine.

Nabrajajući njezine grijehe Kuhner podsjeća kako je Del Ponte također, ne pružajući nikakve dokaze, optužila Vatikan da štiti odbjeglog optuženika Antu Gotovinu.

Moćni Odbor za vanjsku politiku Zastupničkog doma američkog Kongresa počinje razmatrati akcije del Ponte, posebice optuživanje novinara, piše komentator.

"Mi to istražujemo", navodi komentar neimenovanog člana Odbora. "Mi ovo shvaćamo vrlo ozbiljno".

Konstatirajući kako američki State Department nepokolebljivo podržava del Ponte, koja se "otela kontroli", komentator ocjenjuje da je State Department sada izravno upleten u prikrivanje njezina "skandaloznog vladanja".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙