FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Carla Del Ponte: Mediji moju zagrebačku izjavu uzeli izvan konteksta

LJUBLJANA,15. listopada 2005.(Hina) - Proces protiv SlobodanaMiloševića bit će zaključen iduće godine, a Međunarodnom kaznenom suduza bivšu Jugoslaviju (ICTY) cilj je u Den Haag dovesti Karadžića,Mladića i Gotovinu, rekla je glavna tužiteljica Carla del Ponte zaljubljansko "Delo", ističući kako je njezina izjava prilikom zadnjegposjeta Zagrebu izvučena iz konteksta.
LJUBLJANA,15. listopada 2005.(Hina) - Proces protiv Slobodana Miloševića bit će zaključen iduće godine, a Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) cilj je u Den Haag dovesti Karadžića, Mladića i Gotovinu, rekla je glavna tužiteljica Carla del Ponte za ljubljansko "Delo", ističući kako je njezina izjava prilikom zadnjeg posjeta Zagrebu izvučena iz konteksta.

Carla del Ponte naglasila je da na rad njezina ureda nema političkih pritisaka te da je njezina izjava u Zagrebu prilikom zadnjeg posjeta, kad je rekla da je razočarana što Gotovina još nije u Haagu bila stavljena "izvan konteksta" i shvaćena kao da će suradnju Hrvatske s haškim sudom ocijeniti nezadovoljavajućom.

Ponovivši da je "još razočarana jer je Gotovina još u bijegu", del Ponte je rekla da je Hrvatska počela s punom suradnjom zahvaljujući pritisku Europske unije, no odbacila je tvrdnje o ICTY-u kao "političkoj instituciji".

"Ono što radimo na ovom sudu nije politika. To podvlačim i to je za mene vrlo važno. Miješanje politike u naš rad ne prihvaćamo i ona nema ulaza u naše kancelarije. To naravno nije lako sprječavati, a dosad nam je to potpuno uspijevalo", rekla je Carla Del Ponte u razgovoru za vodeći slovenski dnevni list u povodu 10. obljetnice Daytonskog sporazuma.

"Proces protiv Slobodana Miloševića najvjerojatnije će biti zaključen iduće godine", rekla je Del Ponte i dodala kako protiv njega postoji dovoljno dokaza da bude osuđen.

"Kaznu određuju suci, a ja kao glavna tužiteljica tvrdim da smo iznijeli dovoljno dokaza da Milošević koji je odgovoran za deset godina zločina u bivšoj Jugoslaviji bude osuđen", rekla je Del Ponte.

Tužiteljstvo i sud trude se ispuniti rokove iz UN-ove rezolucije po kojoj će sud završiti rad 2010. godine, naglasila je Del Ponte.

"Jako se trudimo ispuniti rokove. Planiranje suđenja mora biti precizno. Najvažnije je što prije pred sud dovesti one koji su odgovorni za tragediju u Srebrenici i druge zločine u BiH. Govorim, naravno, o Mladiću i Karadžiću. O tome kada će oni biti uhićeni ovisi hoćemo li ispuniti rokove zadane u rezoluciji", istaknula je Del Ponte.

Dodala je da pred sud najprije moraju doći tri bjegunca spomenuta u rezoluciji Vijeća sigurnosti UN-a - Mladić, Karadžić i Ante Gotovina.

"Dobili smo zadaće koje ispunjavamo i dokazali da je moguće suditi najvišim političkim i vojnim liderima koji su krivi za ratne zločine protiv čovječnosti, ratne zločine ili genocid. Činjenica da smo u Haag doveli toliko važnih političara i vojnika je uspjeh. No, ispunjenje našeg mandata, i jedini pravi konačni uspjeh i cilj, bit će suđenje Karadžiću, Mladiću i Gotovini. Naravno, važno je i ostalih sedam osumnjičenika za ratne zločine koje dosad još nismo uspjeli uhvatiti", rekla je Del Ponte, dodajući da je činjenica što se Mladić i Karadžić skrivaju već deset godina "frustrira", no Beograd je od početka ove godine "potpuno promijenio odnos prema Haagu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙