FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

predstavljen Prijedlog pravilnika o ocjenjivanju u školama

ZAGREB, 10. studenoga 2005. (Hina) - Zavod za školstvo predstavio jedanas prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o načinu praćenja iocjenjivanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, po kojemu se učenikmože pismeno provjeravati i ocjenjivati najviše dva puta na tjedan, atestovi moraju biti najavljeni tjedan dana prije.
ZAGREB, 10. studenoga 2005. (Hina) - Zavod za školstvo predstavio je danas prijedlog izmjena i dopuna Pravilnika o načinu praćenja i ocjenjivanja učenika u osnovnoj i srednjoj školi, po kojemu se učenik može pismeno provjeravati i ocjenjivati najviše dva puta na tjedan, a testovi moraju biti najavljeni tjedan dana prije.

Predloženi pravilnik donosi 24 promjene, a cilj mu je regulirati ocjenjivanje učenika u osnovnim i srednjim školama, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelja Zavoda za školstvo Vinko Filipović.

Prijedlog pravilnika Zavod će dostaviti Ministarstvu znanosti, obrazovanja i športa nakon mjesečne javne rasprave, na web-stranicama i tribinama. Po pravilniku ocjenjivanje mora biti ravnomjerno raspoređeno tijekom cijelog, a ne samo na kraju obrazovnog razdoblja.

Usmeno provjeravanje i ocjenjivanje može se provoditi na svakom satu i to bez obvezne najave. U jednom danu učenik se može provjeravati i ocjenjivati usmeno i pismeno najviše iz dvaju predmeta.

Brojčano ocjenjivanje ostaje, a zaključna ocjena mora proizlaziti iz aritmetičke sredine upisanih ocjena. Ta ocjena može biti i viša ako je učenik pokazao napredak u drugom polugodištu. Pravilnik ukida i pisanje inicijalnih testova u prvom tjednu svakog polugodišta.

Filipović kaže kako predloženi pravilnik traži odgovornost učenika, nastavnika te roditelja koji će, ne budu li ispunjavali svoje obveze, "biti prijavljeni službama centra za socijalnu skrb i ostalim nadležnim ustanovama". Naime, pravilnik kaže da su se roditelji obvezni tijekom polugodišta najmanje jednom informirati kod razrednika o učeniku.

Na upit tko će nadzirati i kažnjavati neprofesionalne nastavnike, Filipović je rekao kako mjere za to postoje u Pravilniku o radu i statutu škole, odnosno internim aktima svake škole.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙