FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HZZO odbacuje optužbe HLK u vezi naplate administrativne pristojbe

ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski zavod za zdravstvenoosiguranje (HZZO) odbacio je danas tvrdnju Hrvatske liječničke komore(HLK) da je zabranio liječnicima pružanje zdravstvenih uslugapacijentima koji ne mogu platiti administrativnu pristojbu.
ZAGREB, 11. listopada 2005. (Hina) - Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) odbacio je danas tvrdnju Hrvatske liječničke komore (HLK) da je zabranio liječnicima pružanje zdravstvenih usluga pacijentima koji ne mogu platiti administrativnu pristojbu.

HZZO u priopćenju ističe da nikada nije dao nalog, ni općim aktima niti ugovorom o provođenju zdravstvene zaštite obvezao liječnike primarne zdravstvene zaštite da ne smiju pružiti zdravstvenu zaštitu osiguraniku koji nema novaca da plati pristojbu.

Izmjenama Zakona o zdravstvenom osiguranju i Odlukom Vlade o iznosu administrativne pristojbe, te samim Ugovorom o provođenju primarne zdravstvene zaštite iz osnovnog zdravstvenog osiguranja, niti jednom odredbom nije utvrđeno da liječnici ne smiju pružiti zdravstvenu uslugu u slučaju da osigurana osoba nema novaca ili ne želi platiti administrativnu pristojbu.

"Tvrdnje iznesene u priopćenju za medije predstavljaju proizvoljno tumačenje nenadležnog tijela odredaba Zakona o zdravstvenom osiguranju, podzakonskih propisa i općih akata Zavoda", naglašava HZZO.

Člankom 1. Zakona i s tim u vezi točkom I. Odluke utvrđeno je da su osigurane osobe "obvezne prilikom korištenja zdravstvene zaštite platiti administrativnu pristojbu", iz čega proizlazi da osiguranik pristojbu plaća pružatelju zdravstvene zaštite, što je precizirano u Odluci Vlade kojom su utvrđeni oblici zdravstvene zaštite za koju se plaća administrativna pristojba (za svaki pregled izabranog doktora primarne zdravstvene zaštite, za svaki izdani recept, za svaku izdanu uputnicu...).

HZZO podsjeća da je HLK imao priliku pravovremeno izvijestiti Zavod i Ministarstvo zdravstva o svim spornim pitanjima oko administrativne pristojbe. No, HLK je dao suglasnost na opće akte HZZO koji su donijeti sukladno odredbama Zakona i Odluci Vlade, iako je prije njihova donošenja imao mogućnost iznijeti svoje primjedbe i prijedloge.

HLK također navodi da liječnici ne smiju u slučaju nenaplaćene administrativne pristojbe ovjeriti potvrdu za ortopedska i druga pomagala.

Međutim, tu potvrdu ovjerava ovlašteni radnik Zavoda koji radi na poslovima ovjere pomagala i pri tom naplaćuje administrativnu pristojbu.

Dakle, ocjenjuje HZZO, vidljivo je da je priopćenje HLK-a ne samo gruba insinuacija, već pokazuje i nepoznavanje zakonskih i podzakonskih propisa, te općih akata Zavoda koji se odnose na naplatu administrativne pristojbe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙