FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Započelo cijepljenje protiv gripe

ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Cijepljenje protiv gripe započeloje danas u većini zdravstvenih ustanova i županijskih zavoda za javnozdravstvo u Hrvatskoj, potvrdio je danas epidemiolog Bernard Kaić izHrvatskog zavoda za javno zdravstvo.
ZAGREB, 20. listopada 2005. (Hina) - Cijepljenje protiv gripe započelo je danas u većini zdravstvenih ustanova i županijskih zavoda za javno zdravstvo u Hrvatskoj, potvrdio je danas epidemiolog Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U većini županija i gradu Zagrebu doze cjepiva stigle su još jučer, a u preostalih nekoliko županija cjepiva će stići danas do 13 sati, kazao je Kaić.

U Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo nemaju informacija iz domova zdravlja o eventualnim gužvama zbog medijskih napisa o ptičjoj gripi, ali napominju da u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo nema navale na cjepivo, a broj građana nije ništa veći nego proteklih godina.

"Ponovno apelirano na mlađe i zdravije građane da prednost na početku sezone cijepljenja daju starijim ljudima, kojima je ono najpotrebnije", rekao je Kaić.

Liječnica iz Doma zdravlja Medveščak Ružica Škoro kaže da nema neuobičajenih gužvi, jedino je povećan broj telefonskih poziva građana koji se zanimaju za cijepljenje.

Ove će godine biti podijeljeno 560.000 doza cjepiva, a cijepljenje traje dok se doze ne potroše, odnosno dok god postoji interes građana, što je proteklih godina bilo obično do prosinca.

Prednost pri cijepljenju imaju starije osobe, kronični bolesnici i zdravstveni djelatnici, za koje je cijepljenje besplatno, dok će ostali građani plaćati 35 kuna.

Cjepivo je prilagođeno uobičajenim vrstama virusa koji kod nas cirkuliraju već više godina - virusu A tipa Nova Kaledonija H1N1 i Kalifornija H3N2, te virusu B tipa Šangaj.

Dolazak virusa gripe očekuje se krajem siječnja i početkom veljače.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙