FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar blizu najviše razine prema euru i jenu u zadnje dvije godine

LONDON, 10. studenog 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju podatka oameričkoj trgovinskoj razmjeni koji bi trebao dati novu kratkoročnusmjernicu za američku valutu, na svjetskim deviznim tržištima učetvrtak je dolar ostao blizu najviše razine prema euru i jenu uzadnje dvije godine.
LONDON, 10. studenog 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju podatka o američkoj trgovinskoj razmjeni koji bi trebao dati novu kratkoročnu smjernicu za američku valutu, na svjetskim deviznim tržištima u četvrtak je dolar ostao blizu najviše razine prema euru i jenu u zadnje dvije godine.

Do podneva je njegov tečaj blago ojačao prema euru, nekih 0,05 posto, tako da euro stoji 1,1763 dolara. Prema jenu dolar je poskupio 0,2 posto, na 117,63 jena.

Istodobno, njegov je tečaj oslabio 0,3 posto prema britanskoj funti, koja košta 1,7464 dolara. U odnosu na švicarski franak zadržao se na jučerašnjih 1,31 franka.

Ulagači su fokusirani na to koliko će rastuće cijene energenata povećati američki vanjskotrgovinski deficit u rujnu, pri čemu većina ekonomista očekuje da će dosegnuti rekordnih 61 milijardu dolara, nakon 59,03 milijarde u kolovozu.

Analitičari, pak, smatraju da čak i neočekivano visok trgovinski deficit neće ugroziti ovogodišnji uzlet tečaja dolara, obzirom da su devizni ulagači fokusirani na poboljšane gospodarske izglede u SAD-u mnogo više nego na sposobnost tog najvećeg svjetskog gospodarstva da financira svoje deficite.

"Postoji konsenzus na tržištu da će trgovinski manjak SAD-a biti veliki, no ja smatram da će biti 59 milijardi dolara. Povjerenje američkih potrošača također će biti dobro, tako da će tečaj dolara rasti", rekao je valutni strateg HBOS-a, Steven Pearson.

Preliminarni podatak Sveučilišta Michigan o povjerenju potrošača u studenome predviđa se da će pokazati porast s listopadskih 74,2 na 76 indeksnih bodova.

Nadalje, ulagači su većinom zanemarili izjave predsjednika Europske središnje banke Jean-Claudea Tricheta koje je u srijedu najavio da je Banka spremna podići kamatne stope u bilo kojem trenutku kako bi spriječila inflaciju. Trgovci ističu da te izjave nisu potaknule kupovine jena zbog zabrinutosti da bi se neredi iz Francuske mogli proširiti u Belgiju i Njemačku.

Američka valuta u protekla je dva mjeseca ojačala nekih sedam posto prema jenu, djelomično zbog velikog apetita japanskih ulagača za stranim obveznicama koje nose visoke prinose, koja je zasjenila pritok inozemnog kapitala na japansko tržište dionica. Japanski ulagači u inozemstvo su prošloga tjedna uložili oko 6,07 milijardi dolara, podaci su japanskog ministarstva financija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙