FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tečaj dolara pod pritiskom niza faktora, među kojima i nove tropske oluje

LONDON, 17. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Uslijed niza faktora, međukojima je i formiranje nove tropske oluje na Karibima, tečaj dolarapotonuo je u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima na najnižurazinu prema euru u proteklih tjedan dana.
LONDON, 17. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Uslijed niza faktora, među kojima je i formiranje nove tropske oluje na Karibima, tečaj dolara potonuo je u ponedjeljak na svjetskim deviznim tržištima na najnižu razinu prema euru u proteklih tjedan dana.

Eurom se do podneva trgovalo po 1,2058 dolara, kako se ulagačima smanjuje apetit za rizikom nakon podatka o slabašnoj inflaciji u SAD-u te velikom padu industrijske proizvodnje, budući nije jasno hoće li američka središnja banka Fed nastaviti podizati kamatne stope.

Američku valutu pritišće i formiranje nove oluje na Karibima, dok su prethodna dva uragana imala razorne posljedice, a cijene nafte su i dalje blizu rekordno visokih. Posljedice uragana Katrine i Rite osjećaju se kroz prve statističke podatke o izvedbi američkog gospodarstva u rujnu. Tako je američka industrijska proizvodnja u tome mjesecu zabilježila najveći pad od 1982., dok je preliminarni indeks povjerenja potrošača za listopad potonuo na najnižu razinu u zadnjih 13 godina, na 75,4 indeksna boda.

"Zabrinutost sve više raste oko tropske oluje koja se približava Meksičkom zaljevu, pri čemu cijene nafte ponovno rastu, a to je razvoj situacije koji će biti potrebno pratiti", stoji u priopćenju Commerzbank Corporates and Marketsa.

Dolar je u proteklih nekoliko tjedana jačao nakon što su dužnosnici Feda pokazali svoju spremnost da suzbijaju bilo kakve inflatorne pritiske nastavljanjem 15 mjeseci duge kampanje zaoštravanja monetarne politike. No, krajem prošloga tjedna tržišta je razočarao podatak o temeljnoj inflaciji u SAD-u koji je u rujnu porastao svega 0,1 posto.

"Raznoliki i kontrastni podaci znače da će se u idućim danima na tržištu podaci pažljivo mjerkati. To je savršeni recept za trgovinu u uskom rasponu", rekao je Neil Mellor, valutni strateg Bank of New York u Londonu.

Sastanak ministara financija i središnjih bankara iz Skupine G20 održan tijekom vikenda nije značajnije utjecao na devizna tržišta jer je pitanje snažnijeg juana bilo zasjenjeno razgovorima o utjecaju skupe nafte na svjetsko gospodarstvo.

Istodobno, dolar stoji i 114,43 jena, te 1,2869 franaka.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙