FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uzlet tečaja dolara gubi snagu

LONDON, 20. listopada 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju daljnjegpovećanja američkih kamatnih stopa tečaj dolara u četvrtak je nasvjetskim deviznim tržištima ostao blizu najviše razine prema jenu uzadnje dvije godine te prema euru u protekla tri mjeseca.
LONDON, 20. listopada 2005. (Hina/Reuters) - U očekivanju daljnjeg povećanja američkih kamatnih stopa tečaj dolara u četvrtak je na svjetskim deviznim tržištima ostao blizu najviše razine prema jenu u zadnje dvije godine te prema euru u protekla tri mjeseca.

Ipak, unatoč najnovijim izjavama dužnosnika američke središnje banke Fed kojima su signalizirali potrebu daljnjeg rasta kamatnih stopa, neki analitičari smatraju da najnoviji uzlet tečaja dolara polako gubi na snazi kako je na tržištima već u njegovu cijenu uračunato dodatno zaoštravanje monetarne politike.

Do podneva je njegov tečaj oslabio nekih 0,5 posto prema euru, kojim se trgovalo po 1,197 dolara. Za toliko je ojačao i švicarski franak, pa dolar stoji 1,295 franaka. U odnosu na jen spustio se 0,3 posto, na 115,4 jena.

"Što se tiče Feda, tržište pokušava ocijeniti koliko bi zaoštravanje monetarne politike trebalo uključiti u cijenu dolara. Jasno nam je da će kamatne stope rasti, no pitanje je kada će dosegnuti vrhunac ili kada će Fed pauzirati s njihovim podizanjem", kazao je Jeremy Stretch, valutni strateg Rabobanka.

Tečaj dolara od početka godine porastao je više od 10 posto, nastavivši ovoga mjeseca uzlet u očekivanju podizanja kamatnih stopa, no njegov uzlet sve više usporava kako se približava ključnim razinama.

"Prilično je velik otpor kod razine tečaja za euro od 1,19 dolara. Trebat će neko vrijeme dok tržište probije tu razinu", smatra Johan Javeus, valutni strateg SEB Merchant Bankinga.

U međuvremenu, britanska funta je skočila za jedan posto prema dolaru, dosegnuvši 1,7674 dolara, ponajviše zahvaljujući skoku prometa u britanskoj maloprodaji iznad očekivanja tržišta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙