FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Blagi pad dolara nakon podatka o inflaciji

LONDON, 14. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara blago jeoslabio u petak na svjetskim deviznim tržištima prema najvažnijimmeđunarodnim valutama uslijed manjeg od očekivanja porasta temeljneinflacije u SAD-u tijekom rujna.
LONDON, 14. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Tečaj dolara blago je oslabio u petak na svjetskim deviznim tržištima prema najvažnijim međunarodnim valutama uslijed manjeg od očekivanja porasta temeljne inflacije u SAD-u tijekom rujna.

Njegov tečaj spustio se 0,1 posto prema euru, kojim se trgovalo po 1,1993 dolara. Neznatno je oslabio i prema britanskoj, švicarskoj te japanskoj valuti. Tako funta stoji 1,75 dolara. Istodobno, dolarom se trgovalo i po 114,73 jena te 1,2923 švicarska franka.

Tijekom jutra američka valuta dobivala je na vrijednosti budući je imala podršku od najnovijeg podatka američkog ministarstva trgovine prema kojemu je manjak u američkoj trgovinskoj razmjeni sa svijetom u kolovozu porastao 1,8 posto, na 59 milijardi dolara, manje nego se očekivalo.

Međutim, najnoviji podatak o inflaciji u SAD-u u ovogodišnjem rujnu, mjeren potrošačkim cijenama, pokazao je njezin rast za 1,2 posto, iznad očekivanja ekonomista, dok je temeljna inflacija, koja isključuje cijene hrane i energenata, porasla za svega 0,1 posto, ispod njihovih očekivanja.

Najdalje, promet u maloprodaji u tom je mjesecu uvećan za 0,2 posto, neznatno ispod očekivanja tržišta koja us se kretala oko 0,4 posto.

To je potaknulo prodaje dolara, budući ulagači smatraju da će američka središnja banka biti manje odlučna u daljnjem zaoštravanju monetarne politike ako je inflacija pod kontrolom.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙