FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dolar ojačao uoči objave Fedove zabilješke

LONDON, 11. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Uoči objave zabilješke sposljednjeg sastanka Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američkesredišnje banke tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima u utorakje ojačao prema nizu najvažnijih međunarodnih valuta, dosegnuvšinajvišu razinu prema britanskoj funti u zadnjih 10 tjedana.
LONDON, 11. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Uoči objave zabilješke s posljednjeg sastanka Vijeća za operacije na otvorenom tržištu američke središnje banke tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima u utorak je ojačao prema nizu najvažnijih međunarodnih valuta, dosegnuvši najvišu razinu prema britanskoj funti u zadnjih 10 tjedana.

Do podneva je zelena valuta tako ojačala prema britanskoj funti, kojom se trguje po 1,7524 dolara. Dolar stoji i 113,8 jena, nadomak najviše razine u zadnjih 16 mjeseci.

Euro je, pak, pod pritiskom zbog zabrinutosti da bi koalicijski sporazum između njemačkih glavnih političkih stranaka mogao ublažiti reforme nužne u tom najvećem europskom gospodarstvu. Do podneva se njegov tečaj spustio na 1,2038 dolara.

"Fedova zabilješka jedan je od razloga oporavka tečaja dolara. Poruka s posljednjeg zasjedanja mogla bi biti poprilično oštra. Mogli su istaknuti još veću zabrinutost u pogledu inflacije nego što su tržišta očekivala što bi trebalo doprinijeti kupovinama dolara", ocijenio je raspoloženje na tržištu valutni strateg ABN Amroa, Paul Mackel.

Na svom posljednjem zasjedanju, 20. rujna, američki monetarni zakonodavci podigli su kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, tako da ključna kamatna stopa iznosi 3,75 posto.

Njemački dužnosnici najavili su u ponedjeljak da će reformski usmjerena čelnica konzervativaca Angela Merkel biti na čelu nove vlade. No, entuzijazam tržišta oko njezine pobjede ubrzo je ishlapio kada su izašli na vidjelo detalji oko postignutog sporazuma o velikoj koaliciji sa Socijaldemokratima (SPD), jer su ključna ministarstva i to financija, rada i zdravstva ostala u rukama SPD-a.

"Ulagači sumnjaju u koalicijske vlade, posebice u Njemačkoj, pa prije nego ojača povjerenje želimo vidjeti rezultate", kazao je Luke Waddington, trgovac stranim valutama pri Royal Bank of Scotland u Tokiju. "Dolar će nastaviti biti popularan", ustvrdio je.

Istodobno, britanska funta oslabila je i prema euru, na najnižu razinu u zadnja dva mjeseca, od 0,6867 funti za euro, jer se očekuje da će britanske kamatne stope uskoro padati.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙