FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Spuštanje cijena nafte pomoglo jačanju američkih burzovnih indeksa

NEW YORK, 10. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Pad cijena nafte nanajnižu razinu u zadnja više od tri mjeseca potaknuo je kupovinedionica maloprodajnih lanaca, što je pomoglo u srijedu blagom rastuvrijednosti američkih burzovnih indeksa.
NEW YORK, 10. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Pad cijena nafte na najnižu razinu u zadnja više od tri mjeseca potaknuo je kupovine dionica maloprodajnih lanaca, što je pomoglo u srijedu blagom rastu vrijednosti američkih burzovnih indeksa.

Njujorški Dow Jones indeks porastao je 0,06 posto, na 10.546 boda. Tehnološki Nasdaq ojačao je 0,17 posto, završivši poslovanje na 2,176 boda.

Spuštanje cijene barela nafte na američkom tržištu na 58,93 dolara za barel pomoglo je ojačati dionice velikih industrijskih kompanija poput United Technologies Corp, koje su poskupjele dva posto.

Dionice najvećeg svjetskog maloprodajnog lanca Wal-Marta poskupjele su 1,2 posto, ponajviše doprinijevši rastu vrijednosti Dow Jonesa. Dionice te kompanije senzitivne su na promjene cijena nafte jer njezini klijenti uključuju ljude s fiksnim primanjima.

Kasnije tijekom trgovanja značajnije su pojeftinile dionice velikih naftnih kompanija nakon što je američka savezna komisija za trgovinu objavila subpoenu velikim naftnim kompanijama u sklopu istrage oko visokih cijena benzina.

"Naftne dionice su jačale kada je cijena nafte rasla, a sada se cijene nafte spuštaju no ulagači smatraju da je to općenito dobro za gospodarstvo, tako da pokušavaju gledati stvari s pozitivne strane", opisao je raspoloženje na tržištu Eric Kuby, iz Nort Star Investment Managementa.

Među velikim gubitnicama ističe se, pak, dionica General Motorsa, koja je potonula gotovo pet posto, na najnižu razinu u zadnjih 13 godina od 24,62 dolara, te ograničila rast Dow Jonesa. Njezina korekcija posljedica je povećanih zabrinutosti da bi radnici Delphi Corp, najvećeg proizvođača auto-dijelova, mogli stupiti u štrajk. Postoje također i zabrinutosti da bi taj najveći svjetski proizvođač vozila mogao imati problema s nedovoljno financiranim mirovinskim planovima za svoje radnike.

Cijene europskih dionica bile su pod pritiskom smanjivanja procjena poslovanja iz Deutsche Telekoma što je spustilo cijene dionicama telekoma, ali i pod utjecajem pozitivnih vijesti o zaradama kompanija poput njemačkog kemijskog diva Bayera i talijanske energetske tvrtke Eni.

U takvim uvjetima londonski Ftse indeks spustio se 0,4 posto, na 5.439 bodova. Istodobno, frankfurtski DAX porastao je blagih 0,05 posto, na 5.011 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙