FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oštre korekcije cijena dionica na američkim burzama

NEW YORK, 14. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Pritisnuti padom cijenaenergetskih dionica američki burzovni indeksi u četvrtak suzabilježili pad vrijednosti.
NEW YORK, 14. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Pritisnuti padom cijena energetskih dionica američki burzovni indeksi u četvrtak su zabilježili pad vrijednosti.

Njujorški Dow Jones indeks potonuo je 0,34 posto, na 10.182 boda. Tehnološki Nasdaq spustio se 0,2 posto, na 2.033 boda.

Korekcija cijene nafte na njujorškom tržištu za više od dolara, na 62,9 dolara za barel potaknula je prodaje energetskih dionica. Pritom je dionica najveće naftne kompanije u svijetu po tržišnoj kapitalizaciji Exxon Mobila oslabila 2,4 posto, a Chevrona 3,9 posto.

"Nafta je pojeftinila i to pritišće cijene naftnih dionica. Mislim da je nafta i nadalje skupa, no ponuda se polako normalizira nakon uragana i blokiranih rafinerijskih kapaciteta", ocijenio je Todd Leone iz S. G. Cowena.

Glasine oko brokerske tvrtke koja se bavi trgovanjem robom i terminskim poslovima Refco također su pogodila tržište. "Ulagače to sve više podsjeća na Enron", rekao je Leone, misleći na energetsku kompaniju iz Hustona koja je nakon računovodstvenog skandala bankrotirala u 2001.

Refco, čije su dionice od početka tjedna potonule za više od 60 posto, objavio je da je postao nelikvidan. To je povuklo naniže i cijene dionica Čikaške burze roba, najvećeg američkog terminskog tržišta, za 14 posto ovoga tjedna jer su dealeri panično prodavali zbog njezine povezanosti s Refcoom.

Ponešto je gubitke na burzama ograničio McDonald's, čije su dionice ojačale 0,4 posto dan uoči izvješća tog najvećeg svjetskog lanca restorana brze prehrane o tromjesečnim poslovnim rezultatima.

Na europskim burzama cijene dionica korigirane su u četvrtak na najnižu razinu u zadnjih pet tjedana ponajviše zbog korekcije cijena dionica proizvođača osnovnih sirovina jer na tržištu prevladava uvjerenje da su cijene kovina dosegnule svoj vrhunac. Londonski Ftse indeks potonuo je 1,4 posto, na 5.265 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je 0,6 posto, na 4.950 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙