FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tržišta dionica razočarana Appleovim poslovnim rezultatima

NEW YORK, 13. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Razočarani poslovnimrezultatima računalne kompanije Apple Computers, ulagači su u srijeduna američkim burzama svojim prodajama spustili vrijednosti tamošnjihindeksa nadomak najniže razine u zadnjih pet mjeseci.
NEW YORK, 13. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Razočarani poslovnim rezultatima računalne kompanije Apple Computers, ulagači su u srijedu na američkim burzama svojim prodajama spustili vrijednosti tamošnjih indeksa nadomak najniže razine u zadnjih pet mjeseci.

Njujorški Dow Jones indeks izgubio je 0,35 posto na vrijednosti, spustivši se na 10.216 bodova. Tehnološki Nasdaq potonuo je 1,15 posto, na 2.037 bodova.

Dionica Applea pojeftinila je 4,5 posto i bila je najveći uteg na izvedbu Nasdaq tržišta, nakon što je izvijestila o prihodima u posljednjem tromjesečju ispod očekivanja Wall Streeta.

To je potaknulo korekcije cijena i u ostatku tehnološkog sektora. Još jedna velika gubitnica bila je dionica Advanced Micro Devicesa, koja je potonula gotovo 10 posto, čime je zabilježila najlošiju izvedbu na njujorškom tržištu. Razlog njezine korekcije je ocjena ulagača da rast njezinih prihoda neće rezultirati i rastom profitnim margina.

"Ulagači se trenutno povlače s tržišta. Razlog tome su kamatne stope koje će i nadalje rasti, strah od usporavanja gospodarstva i više inflacije. Kada postoje takvi strahovi, cijene dionica padaju", rekao je Elliot Spar, tržišni strateg Ryan Beck & Co.

Nedavne izjave dužnosnika američke središnje banke povećale su zabrinutost ulagača oko daljnjeg podizanja kamatnih stopa što bi poskupilo troškove kreditiranja te smanjilo osobnu potrošnju.

Tržište su pritiskale i cijene nafte, koje su ponovno porasle, završivši u srijedu na 64,12 dolara za barel.

Cijene europskih dionica oslabile su ponajviše pod utjecajem korekcije cijena tehnoloških dionica. Londonski Ftse indeks potonuo je 0,7 posto, na 5.342 boda, najniže od sredine rujna. Frankfurtski DAX oslabio je za nešto više od jedan posto, na 4.981 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙