FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski željezničari otvorili najavljenu sezonu štrajkova

LJUBLJANA,9. studenoga(Hina) - Zaposleni na Slovenskim željeznicama(SŽ) održali su u srijedu štrajk upozorenja, zbog čega su kompozicijeu domaćem putničkom i teretnom prometu bile zaustavljene između 8 i 12sati, a sve je više znakova da se radi o uvodu u sezonu prosvjeda kojiće kulminirati krajem mjeseca, kad najveće sindikalne središnjicenajavljuju velike prosvjede u Ljubljani.
LJUBLJANA,9. studenoga(Hina) - Zaposleni na Slovenskim željeznicama (SŽ) održali su u srijedu štrajk upozorenja, zbog čega su kompozicije u domaćem putničkom i teretnom prometu bile zaustavljene između 8 i 12 sati, a sve je više znakova da se radi o uvodu u sezonu prosvjeda koji će kulminirati krajem mjeseca, kad najveće sindikalne središnjice najavljuju velike prosvjede u Ljubljani.

Više od 100 putničkih i teretnih vlakova u srijedu je ostalo na postajama na kojima su se zatekli u 8 sati ujutro zbog nezadovoljstva sindikata zaposlenih u željezničkom prometu. Sindikat koji broji 1265 članova tako je prosvjedovao jer poslovodstvo nije ispunilo njihovih 11 zahtjeva o rješenju gubitaka u teretnom prometu i korekcijama plaća zaposlenih.

Vodstvo Slovenskih željeznica ocijenilo je da je štrajk bio politički motiviran, što je sindikat kategorično odbacio.

Ukoliko ne dođe do dogovora s poslodavcima, željezničari su najavili da će štrajk upozorenja ponavljati svake srijede.

U pripremama za štrajk ovih su dana i slovenski liječnici, čiji profesionalni sindikat FIDES zahtijeva ispunjenje obećanja o dodatku za dežurstvo i vrijeme provedeno na čekanju za hitne intervencije, što im je obećala prijašnja vlada.

Četiri najveće slovenske sindikalne središnjice najavile su u srijedu da će krajem mjeseca u Ljubljani biti održane najveće demonstracije do sada, ako vlada ne odustane od radikalnog paketa ekonomskih i socijalnih reformi koje namjerava primijeniti od početka 2007. godine.

"To će biti jedan od najvećih prosvjednih mitinga u Sloveniji do sada", rekao je u srijedu na konferenciji za novinare Dušan Semolič, predsjednik Samostalnih sindikata (ZSSS), najveće sindikalne centrale u Sloveniji. Prosvjedu će se pridružiti i ostale tri sindikalne središnjice, podržava ga i sve više strukovnih sindikata, a dolaze i potpore od sindikalnih organizacija iz inozemstva, tvrde slovenski sindikalni čelnici.

Sindikati žele izraziti prosvjed zbog reformi koje je vlada prihvatila prošlog tjedna, a koje će, kako navode, izazvati duboka socijalna raslojavanja i pogoršati ekonomski položaj 70 posto stanovnika, osobito radnika s nižim primanjima i umirovljenika, ali i studenata.

"Prihvativši paket reformi bez uvažavanja prijedloga sindikata, vlada je preuzela odgovornost za njihove posljedice i socijalni dijalog, a predstavnici poslodavaca nekritički su se postavili na stranu vlade", rekao je Dušan Rebolj, predsjednik sindikalne središnjice Pergam.

Sindikati s posebnom kritičnošću govore o uvođenju jedinstvenog poreza na dodanu vrijednost (PDV) od 20 posto koji bi, kako tvrde, poskupio osnovne za život potrebne proizvode i usluge na koje se više ne bi primjenjivala snižena stopa PDV-a od 8,5 posto.

Uz to, među 70 mjera koje u 2007. godini namjerava u sklopu reformi primijeniti sadašnja vlada desnog centra, najviše je kritika među sindikatima, ali i u dijelu stručne javnosti, izazvala najava smanjenja nekih prava iz radnog odnosa, te liberalizacija i veće oslanjanje na privatni sektor u zdravstvenoj zaštiti i obrazovanju.

Premijer Janez Janša izjavio je, braneći planirane reforme, da su one uvjet za povećanje ekonomskog rasta i blagostanja na nacionalnoj razini i da u suprotnom Slovenija neće moći ostvariti "razvojni" skok koji je potreban za održavanje sadašnje razine socijalnih prava. Sadašnja vlada ocjenjuje da je ukidanje sniženog PDV-a neophodno kako bi se nadomjestio proračunski manjak koji će nastati smanjenjem poreznog opterećenja na platnu listu, od čega bi korist trebali imati poslodavci i poduzetnici koji će taj novac investirati u obnovu proizvodnje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙