FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: bez reformi stagnacija, prognoza makroekonomista

LJUBLJANA, 7. studenog 2005. (Hina) - Ako Janšina vlada ne počneprovoditi planirane reforme, Sloveniji nakon 2007. godine prijetistagnacija, prognoza je slovenskih ekonomista iz vladina ureda zamakroekonomiju i razvoj (UMAR) u njihovom najnovijem izvješću ogospodarskim kretanjima.
LJUBLJANA, 7. studenog 2005. (Hina) - Ako Janšina vlada ne počne provoditi planirane reforme, Sloveniji nakon 2007. godine prijeti stagnacija, prognoza je slovenskih ekonomista iz vladina ureda za makroekonomiju i razvoj (UMAR) u njihovom najnovijem izvješću o gospodarskim kretanjima.

"Ako se ne provedu reforme, neće doći do novog ekonomskog rasta, usporit će se izvoz, a zaposlenost će godišnje rasti u prosjeku samo 0,3 posto", upozoravaju ekonomisti iz UMAR-a.

Dodaju da bi u slučaju planiranih ekonomskih i socijalnih reformi Slovenija do 2013. godine mogla uhvatiti korak s konkurentnijim europskim gospodarstvima i ostvariti "razvojni skok".

Do tada bi se se, naime, promijenila i ekonomska struktura, pa bi uslužni sektor temeljen na znanju činio 67 posto ukupne dodane vrijednosti.

Preuzimanje eura 2007. i planirane reforme djelovale bi na povećanje blagostanja i smanjivanje sadašnje inflacije od 2,7 posto na europsku razinu, ocjenjuje se u izvješću.

Vlada je prošloga tjedna prihvatila 70 mjera iz paketa ekonomskih i socijalnih reformi koje namjerava provesti u nekoliko godina, ali je naišla na veliko protivljenje sindikata, oporbe i ekonomista starije generacije koji tvrde da bi takve reforme izazvale velik socijalni šok.

Reforma, naime, među ostalim, predviđa smanjenje prava iz radnog odnosa, više školarine i cijene studija, oporezivanje koje će više koristiti imućnijim slojevima, te poskupljenje hrane, zdravstvenih i drugih usluga zbog ukidanja snižene stope PDV-a od 8,5 posto.

Vlada je najavila da će unatoč prvim kritikama ustrajati na glavnim mjerama reforme, a sindikati su najavili prosvjede.

"Nećemo sjediti skrštenih ruku i imamo dovoljno mogućnosti za efikasan prosvjed protiv vladinih reformi", izjavio je u razgovoru za "Delo" od nedjelje Dušan Semolič, predsjednik Saveza samostalnih sindikata (ZSSS), najveće slovenske sindikalne središnjice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙