FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Janšine reforme izazivaju katastrofične prognoze sindikalista

LJUBLJANA,4. studenoga(Hina) - Gospodarske i socijalne reforme koje jeu četvrtak okvirno prihvatila slovenska vlada izazivaju žestokoprotivljenje sindikalnih organizacija koje unatoč najavama da će se ureforme ići postupno ne odustaju od prosvjeda planiranih za krajmjeseca.
LJUBLJANA,4. studenoga(Hina) - Gospodarske i socijalne reforme koje je u četvrtak okvirno prihvatila slovenska vlada izazivaju žestoko protivljenje sindikalnih organizacija koje unatoč najavama da će se u reforme ići postupno ne odustaju od prosvjeda planiranih za kraj mjeseca.

Kako je u petak na konferenciji za novinare izjavio predsjednik najveće sindikalne središnjice Dušan Semolič, posebno je opasan prijedlog vlade da umjesto sniženog PDV-a od 8,5 posto na neke proizvode i usluge uvede jedinstvenu poreznu stopu od 20 posto.

"Ako se to usvoji, 70 posto ljudi živjet će slabije nego sada, a 30 posto bolje", rekao je predsjednik Saveza samostalnih sindikata (ZSSS), dodajući da bi takva odluka posebno pogodila umirovljenike. Polovica slovenskih umirovljenika prima mirovine do 400 eura, a više od 600 eura tek svaki peti, pa bi poskupljenje osnovnih usluga i proizvoda, izazvano jedinstvenim PDV-om od 20 posto, tu populaciju dovelo u tešku situaciju jer bi za istu košaricu roba i usluga trebali 48 posto više novca, izračunali su u Semoličevu sindikatu.

Prijedlog o jedinstvenoj poreznoj stopi samo je jedna od predviđenih 70 mjera Janšine vlade, usmjerenih na povećanje konkurentnosti i gospodarskog rasta. Janša je rekao da je spreman voditi dijalog sa sindikatima, ali da za prosvjede nije vrijeme i da reforme mogu biti izvedene bez velikog "stezanja remena" ako im se pristupi odmah. Premijer i vlada desnog centra namjeravaju povećati PDV kako bi nadomjestili ispad proračunskih prihoda da kojih će doći zbog planiranog smanjenja poreza na plaće.

Janša je izjavio da je spreman odustati od povišenog PDV-a ako netko izađe s boljim prijedlogom kako napuniti državnu blagajnu.

Sindikati su izrazili zabrinutost i zbog najava vlade da će ukinuti ili ograničiti naknade za vrijeme nezaposlenosti, skratiti otkazne rokove za zaposlene, te povećati privatizaciju u zdravstvu, obrazovanju i kulturi.

Protiv reformi, koje ocjenjuju drastičnim mjerama "neoliberalizma" za koje nije izvjesno da će postići rezultat u većem gospodarskom rastu, ali će izazvati socijalno raslojavanje, izjasnili su se i predstavnici najvećih oporbenih stranaka. Donedavni rektor Sveučilišta u Ljubljani i poznati makroekonomist Jože Mencinger rekao je da je protiv poreznih reformi u korist poslodavaca i bogatijih slojeva, te da nije izvjesno da će na taj način doći do većih investicija i ekonomskog rasta, a opredijelio se i protiv privatizacije na području znanosti i obrazovanja.

Slovenski tisak ocjenjuje u petak da će Janša, koji je prijašnju vladu napadao zbog "gradualizma", odnosno postupnosti i velikog opreza u tranziciji, morati pristati na dogovor s oporbom i sindikatima ukoliko svoje reforme misli provesti, dok mlađi ekonomisti, zastupnici promjena, tvrde da bi to moglo razvodniti cijeli projekt.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙