FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

UN: Multinacionalnim snagama u Iraku produžen mandat

NEW YORK, 8. studenog 2005. (Hina/dpa) - Vijeće sigurnosti UN-a uutorak se na zahtjev Bagdada jednoglasno izjasnilo da multinacionalnesnage, predvođene Amerikancima, ostanu u Iraku još jednu godinu.
NEW YORK, 8. studenog 2005. (Hina/dpa) - Vijeće sigurnosti UN-a u utorak se na zahtjev Bagdada jednoglasno izjasnilo da multinacionalne snage, predvođene Amerikancima, ostanu u Iraku još jednu godinu.

Kao argument za produžetak angažmana multinacionalnih snaga u Iraku, Bagdad je naveo prijetnje koje predstavljaju "terorističke snage" i "strani elementi".

Vijeće sigurnosti je, usvojivši rezoluciju koju su predložili SAD, Danska, Japan, Rumunjska i Velika Britanija, ocijenilo da je produžetak mandata multinacionalnih snaga nužan jer stanje u Iraku "predstavlja prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti".

U Iraku je stacionirano 160.000 američkih vojnika i još nekoliko tisuća vojnika iz najmanje 24 zemlje. Nakon američkog, najveći je britanski kontigent, s oko 8.000 vojnika. Japan i Danska imaju po 500 ljudi na terenu u Iraku, a Rumunjska oko 800.

Irački premijer Ibrahim al-Jaafari u listopadu je u pismu Vijeću sigurnosti zatražio produžetak mandata multinacionalnih snaga kako bi se "uspostavili trajni mir i sigurnost".

Međunarodne snage u Iraku dobile su mandat tek prošle godine nakon što je uspostavljena iračka prijelazna vlada koja je u vođenju zemlje zamijenila američke upravitelje, postavljene nakon invazije u ožujku 2003. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙