FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dvije tisuće tvrtki ilegalno plaćalo naftu Iraku

NEW YORK, 27. listopada 2005. (Hina/AP) - Više od dvije tisućekompanija ilegalno je platilo 1,8 milijarda dolara vladi SadamaHuseina i tako manipuliralo programom Ujedinjenih naroda za Irak Naftaza hranu, otkrila je to UN-ova istraga čije je rezultate u četvrtakobjavila agencija Associated Press.
NEW YORK, 27. listopada 2005. (Hina/AP) - Više od dvije tisuće kompanija ilegalno je platilo 1,8 milijarda dolara vladi Sadama Huseina i tako manipuliralo programom Ujedinjenih naroda za Irak Nafta za hranu, otkrila je to UN-ova istraga čije je rezultate u četvrtak objavila agencija Associated Press.

Prema izvještaju koji će tijekom dana objaviti odbor za istragu prekršaja u programu Nafta za hranu vrijednome 64 milijarde dolara, čini se da je oko pola od 4.500 kompanija koje su poslovale s Irakom plaćalo ilegalne naknade na ugovore od opskrbi humanitarnom pomoći.

Istražitelji su otkrili da su tvrtke i pojedinci iz 66 zemalja plaćali provizije na različite načine.

Imena će biti objavljena u izvještaju, ali nema ih u rezultatima istrage koje je dobila agencija AP.

Konačni rezultati istrage koju predvodi nekadašnji predsjednik američkih saveznih rezervi Paul Volcker oštro kritiziraju glavno tajništvo UN-a i Vijeće sigurnosti jer nisu nadzirali program Nafta za hranu i tako su dopustili stvaranje lažnih kompanija i međunarodnih trgovačkih koncerna spremnih na plaćanje ilegalnih provizija.

Program Nafta za hranu bio je jedna od najvećih svjetskih humanitarnih operacija, a trajao je od 1996. do 2003.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙