FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najava - Gospodarstvo - za utorak, 8. studenoga

ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje zautorak, 8. studenoga.
ZAGREB, 8. studenog 2005. (Hina) - Najavljujemo važnije događaje za utorak, 8. studenoga.

ZAGREB - Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) i tvrtka Moj Posao organizatori su konferencije pod nazivom "Hrvatsko tržište rada u 21. stoljeću - izazovi i nužnost promjena". Na konferenciji će se govoriti o strukturalnim (ne)prilagođenostima i konkurentnosti na tržištu rada, položaju mladih i žena na tržištu rada te prilagođenosti školskog sustava i tržišta profesionalne edukacije tržištu rada. Konferencija je namijenjena predstavnicima poslodavaca, sindikata, državne uprave, HZZ-a, privatnim tvrtkama koje se bave tržištem rada. Konferenciju će otvoriti ministar gospodarstva, rada i poduzetništva Branko Vukelić koji će govoriti o stanju i kretanjima tržišta rada u Hrvatskoj te položaju hrvatskog tržišta rada u kontekstu Europske unije (9,00 sati, Hotel The Regent Esplanade, Mihanovićeva 1).

ZAGREB - Na geoekonomskom forumu pod nazivom "Države u tranziciji: MMF i Svjetska banka faktori razvoja ili stagnacije?" bit će riječi o politici i filozofiji međunarodnih financijskih institucija u globaliziranju tranzicijskih država, jesu li MMF i Svjetska banka faktori razvoja ili status quo hrvatske ekonomije te iskustvima onih na kojima se direktno prelamaju politike MMF-a i Svjetske banke. (10,30 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

ZAGREB - Nakon dva produljenja roka za predaju ponuda u Hrvatskom fondu za privatizaciju (HFP) održat će se javno otvaranje ponuda za kupnju Hotela Park u Crikvenici, čija je početna, natječajem oglašena, cijena 36,25 milijuna kuna. Neto površina hotela je 7.878 četvornih metara, dok je površina zemljišta 2.323 četvornih metara. Hotel ima 124 sobe i pet apartmana, restoran s 250 mjesta i terasu s 80 mjesta, dvoranu za seminare s 80 mjesta i druge sadržaje. Od potencijalnih se ponuditelja očekuje zadržavanja trenutnih 43 zaposlenika u hotelu u trajanju od najmanje jedne godine od sklapanja kupoprodajnog ugovora (14 sati, HFP, Ivana Lučića 2.).

ZAGREB - Poslovodstvo prehrambene industrije Podravka na konferenciji za novinare predstavit će poslovne rezultate za devet mjeseci ove godine kao i planove za naredno razdoblje (11,30 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

ZAGREB - Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka predstavit će Studiju koncepcije i prijedlog privatizacije Jadrolinije. Studiju je izradio zagrebački Ekonomski fakultet (11,00 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

ZAGREB - Hrvatsko društvo za kvalitetu povodom 3. Hrvatskog dana kvalitete organizira skup pod nazivom "Kvaliteta u Europi: Inovacija i transformacija - Put prema održivosti". Na skupu će se dodijeliti i Povelja za poticanje i primjenu kvalitete u hrvatskom gospodarstvu za 2005. godinu (11,00 sati, kino dvorana Ministarstva gospodarstva, Vukovarska 78).

ZAGREB - Na 37. međunarodnom sajmu informacijske tehnologije, telekomunikacija i novih medija "INFO 2005.", koji počinje na Zagrebačkom velesajmu, do 12. studenoga sudjelovat će 270 izlagača iz 19 zemalja koji će predstaviti novitete u informatičkoj industriji. Očekuje se da će sajam INFO obići oko 50 tisuća posjetitelja. (otvaranje u 11 sati).

Prvog dana INFO-a, čiji su pokrovitelji Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka i Središnji državni ured za e-Hrvatsku, održat će se E-Government dan na kojem će biti prikazana provedba programa e-Hrvatska 2007, kao i projekti usmjereni na unapređenje rada javnog sektora. (14,00 sati, dvorana Brijuni ZV-a).

Tvrtka Siemens na sajmu informacijske tehnologije INFO na Zagrebačkom velesajmu obilježit će desetu godišnjicu rada na telekomunikacijskim sustavima u Hrvatskoj. Tim će povodom biti održana i konferencija za novinare (štand Siemensa, paviljon 8 a u 10 sati).

ZAGREB - Na Zagrebačkom velesajmu počinje i 30. hrvatski salon inovacija "Inova 2005", koji će okupiti 220 izlagača iz Hrvatske, SAD-a, Velike Britanije, Rusije, Kine, Slovenije te Srbije i Crne Gore (13,00 sati, Paviljon 9 ZV-a).

ZAGREB - Krajem rujna ove godine u Hrvatskoj su bila registrirana 223.672 poslovna subjekta, od čega je aktivno bilo njih 94.646 ili 42,3 posto, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS). Najviše registriranih i aktivnih poslovnih subjekata bilo je u području trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala te predmeta za osobnu uporabu i kućanstvo s udjelom registriranih od 38,9 posto i aktivnih 31,8 posto. U prerađivačkoj industriji bilo je 9,5 posto od ukupno registriranih subjekata, a udio u aktivnim iznosio je 11,5 posto. Poslovanje nekretninama, iznajmljivanje i poslovne usluge imalo je udio registriranih od 11,8 posto i aktivnih od 16,9 posto, a ostale društvene, socijalne i osobne uslužne djelatnosti imaju udio registriranih subjekata 18 posto, a aktivnih 13,7 posto.

ZAGREB - U kućama i stanovima za odmor u Hrvatskoj je tijekom ovogodišnja tri ljetna mjeseca, od 15. lipnja do 15. rujna, registrirano boravilo 233,3 tisuće gostiju, što je 1 posto manje nego lanjskog ljeta, ali je s 3,35 milijuna noćenja u tim objektima zabilježen porast od 9 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku. Od ukupnog broja noćenja u kućama i stanovima za odmor 61 posto su ostvarile osobe za koje se boravišna pristojba plaća paušalno, dok su ostala noćenja osoba za koje se boravišna pristojba plaća po noćenju. Prosječan broj noćenja po dolasku bio je 13 noćenja ili 1 više nego lani, pri čemu su domaći gosti u tim kućama prosječno boravili 21 dan (isto kao lani), a strani 8 dana (dan više).

Urednica: Davorka Stanešić

tel: 01 4808-680

fax: 01 4808-821

mail: gospodarstvo@hina.hr

(Hina) xtp/xtam yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙