FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Neum: Nastavljen skup o ustavnom položaju Hrvata u BiH

NEUM, , 28. listopada 2005. (Hina) - Raspravom o problemima Hrvata uobrazovanju u Bosni i Hercegovini, u Neumu je u petak nastavljendvodnevni znanstveni skup o temi "Ustavnopravni položaj Hrvata u BiH".
NEUM, , 28. listopada 2005. (Hina) - Raspravom o problemima Hrvata u obrazovanju u Bosni i Hercegovini, u Neumu je u petak nastavljen dvodnevni znanstveni skup o temi "Ustavnopravni položaj Hrvata u BiH".

Ministar obrazovanja Zapadnohercegovačke županije Jozo Marić upozorio je na težak položaj Hrvata u Republici Srpskoj kad je riječ o obrazovanju.

Prof. dr. Ante Škegro iz Instituta za povijest u Zadru rekao je da bošnjački povjesničari sve češće u svojim knjigama osporavaju pravo Hrvatima na Bosnu i Hercegovinu te kazao da je odgovor hrvatskih povjesničara na bošnjačko "prisvajanje" Bosne i Hercegovine neodgovarajući.

Očekuje se da se na završetku skupa u Neumu usvoji posebna deklaracija o ustavno-pravnom položaju Hrvata u BiH. U četvrtak, prvog dana rada tog skupa, većina govornika o toj temi zauzela se za osnivanje trećeg, hrvatskog entiteta u BiH. Polemiziralo se

i o politici Republike Hrvatske prema Bosni i Hercegovini u doba Franje Tuđmana.

Marin Sopta iz Zagreba zamjerio je Ivi Bancu, fra Luki Markešiću i književniku Ivanu Lovrenoviću, što su kritizirali službenu hrvatsku politiku prema Bosni i Hercegovini. Jedan od prozvanih, predsjednik Hrvatskog narodnog vijeća BiH fra Luka Markešić je rekao da je Hrvatsko narodno vijeće bilo alternativa hrvatskoj politici koja je po njegovu tumačenju, zajedno sa srpskom politikom dijelila Bosnu i Hercegovinu.

"Mi smo protiv stvaranja trećega entiteta jer se time otpisuje bosanska Posavina, srednja Bosna i istočna Bosna, a to je protiv interesa Hrvata u BiH", dodao je fra Luka Markešić. Ustvrdio je da se osobno uvjerio i vidio politiku podjele Bosne i Hercegovine na djelu početkom devedesetih godina, kada je bio provincijal franjevačke provincije Bosna Srebrena. Na taj istup fra Luke Markešića replicirao je Marin Sopta, rekavši: "Ako Hrvati imaju problema s ravnopravnošću i jezikom, zašto onda ne podijeliti BiH".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙