FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Istraživanje: Aspirin koristan i u sprečavanju raka kože

SYDNEY , 7. studenog 2005. (Hina/AFP) - Aspirin, čiji je učinak usmanjenju opasnosti od kardiovaskularnih bolesti odavno dokazan, mogaobi, prema istraživanju što su ga proveli australski znanstvenici, bitivrlo koristan i pri smanjenju učestalosti obolijevanja od raka kože.
SYDNEY , 7. studenog 2005. (Hina/AFP) - Aspirin, čiji je učinak u smanjenju opasnosti od kardiovaskularnih bolesti odavno dokazan, mogao bi, prema istraživanju što su ga proveli australski znanstvenici, biti vrlo koristan i pri smanjenju učestalosti obolijevanja od raka kože.

Prema istraživanju što ga je proveo Institut za medicinska istraživanja u Queenslandu, redovito uzimanje određene količine nesteroidnih antipiretika poput aspirina moglo bi omogućiti pojačanu zaštitu organizmu kada je riječ o raku kože i o mrljama nastalim od pretjeranog izlaganja suncu.

"Ustanovili smo da je kod osoba koje svakodnevno uzimaju tabletu aspirina ili nekog drugog nesteroidnog antipiretika, mogućnost razvoja raka kože manja nego kod onih koji tone čine", kazao je jedan od znanstvenika koji su radili na istraživanju, David Whiteman. Rezultati su objavljeni u službenom glasilu udruge američkih dermatologa.

"Također smo ustanovili da osobe koje dnevno uzimaju aspirin, po tijelu imaju puno manje mrlja nastalih od izlaganja suncu", rekao je, objasnivši da je za to zaslužan enzim sadržan u aspirinu poznat kao ciklooksigenaza, koji sprečava razvoj određenih vrsta karcinoma. Istraživanje je provedeno na više od 1.600 stanovnika jednog južnog grada u Queenslandu. Australija je zemlja s najviše zabilježenih slučajeva oboljelih od raka kože.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙