FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Grabar Kitarović u Australiji o gospodarstvu i vizama

CANBERRA, 31. listopada 2005. (Hina) - Dobri bilateralni odnosiHrvatske i Australije koje valja jačati, posebice u gospodarstvu, temogućnosti promjene viznog režima, bile su teme razgovora hrvatskeministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde GrabarKitarović u ponedjeljak s australskim dužnosnicima, priopćeno je izMinistarstva vanjskih poslova.
CANBERRA, 31. listopada 2005. (Hina) - Dobri bilateralni odnosi Hrvatske i Australije koje valja jačati, posebice u gospodarstvu, te mogućnosti promjene viznog režima, bile su teme razgovora hrvatske ministrice vanjskih poslova i europskih integracija Kolinde Grabar Kitarović u ponedjeljak s australskim dužnosnicima, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Ministrica je na sastanku sa svojim kolegom po dužnosti Alexanderom Downerom, tijekom radnog posjeta Australiji, napose istaknula važnost luka Rijeka i Ploče koje mogu biti ulazne točke Australije za zemlje srednje i istočne Europe.

Također je istaknula mogućnost korištenja slobodnih carinskih zona u jadranskim lukama u razgovoru sa svojim domaćinom Downerom kojemu je uputila poziv za službeni posjet Hrvatskoj, dodaje se u priopćenju.

U razgovoru s australskom ministricom za useljeništvo, multikulturalna i domorodačka pitanja Amandom Vanstone, hrvatska ministrica je istaknula, uzimajući u obzir međunarodni položaj svoje zemlje i postignutu razinu bilateralne suradnje s Australijom, interes hrvatske strane da se preispita dosadašnja praksa u postupku izdavanja viza hrvatskim državljanima za put u Australiju.

Kako stoji u priopćenju, Vanstone je obećala razmotriti to pitanje.

Na Australskom nacionalnom sveučilištu (The Australian National University) Grabar Kitarovića je u predavanju "Hrvatska na putu prema Europskoj uniji" govorila o procesu proširenja Europske unije i procesu pristupanja Hrvatske EU-u.

Naglasila je važnost stabilnosti jugoistočne Europe i reformskih procesa u državama kandidatkinjama i kazala da je Vlada odlučna uložiti najveće moguće napore u provedbi reformi radi povećanja životnog standarda i što kvalitetnijeg života hrvatskih građana.

U Canberri se ministrica Grabar Kitarović susrela s predstavnicima hrvatskih iseljenika i sudjelovala u proslavi obilježavanja 10. obljetnice otvaranja hrvatskog veleposlanstva u Australiji, a boravak u toj zemlji, do 10. studenoga, nastavlja posjetom drugim australskim gradovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙