FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uručena nagrada "Josip Juraj Strossmayer"

ZAGREB, 4. studenog 2005. (Hina) - U Preporodnoj dvorani Narodnog domaHrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) danas su svečanouručene nagrade za najuspješnija znanstvena djela i izdavački pothvatu 2004. "Josip Juraj Strossmayer".
ZAGREB, 4. studenog 2005. (Hina) - U Preporodnoj dvorani Narodnog doma Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) danas su svečano uručene nagrade za najuspješnija znanstvena djela i izdavački pothvat u 2004. "Josip Juraj Strossmayer".

Podsjećajući kako tu nagradu dodjeljuje Zagrebački velesajam i HAZU još od 1989. direktor Zagrebačkog velesajma Davorin Spevec je istaknuo kako je njezin cilj poticanje znanstvenog stvaralaštva na hrvatskom jeziku.

Na natječaj je, po riječima predsjednika Odbora za dodjelu nagrade Slavka Cvetnića, pristiglo 47 prijedloga, od čega 26 za najuspješnije znanstveno djelo i 21 za najuspješniji izdavački pothvat.

Nagradu za najuspješnije znanstveno djelo na hrvatskom jeziku za društvene znanosti dobila je Marina Milićević-Bradač za knjigu "Stara Grčka - Grci na Crnome moru", za humanističke znanosti akademik Vladimir Marković za djelo "Crkve 17. i 18. stoljeća u Istri - Tipologija i stil", za tehničke znanosti Radovan Milošević za "Mehanizmi električnih sklopnih aparata - osnove teorije i prakse", za medicinske znanosti Marija Čelić i Vjekoslav Dorn za knjigu "Strabizam i nistagmus", za prirodne znanosti akademik Josip Tišljar za "Sedimentologiju klasičnih silicijskih taložina", a za informacijske znanosti Jurica Sorić za djelo "Metoda konačnih elemenata".

Povelju za najuspješniji izdavački pothvat dobili su: na području društvenih znanosti Nadbiskupija splitsko makarska i Književni krug Split za djelo "Evangeliarum Spalatense", za humanističke znanosti Školska knjiga za djelo "Leksikon svjetske književnosti - djela" urednice Dunje Detoni Dujmić, za medicinske znanosti zagrebačka Medicinska naklada za djelo "Specijalna patologija" urednika Ivana Damjanova i Stanka Jukića, za tehničke znanosti Školska knjiga za "Primjenjenu statistiku" Ivana Šošića, a za prirodne znanosti zagrebačko Hrvatsko agronomsko društvo za djelo "Konjogojstvo" Ante Ivankovića.

U sastavu ocjenjivačkog suda radili su akademik Hrvoje Babić, Juraj Centner, akademik Žarko Dadić, akademik Nedjeljko Fabrio, akademik Božidar Liščić, akademik Milan Meštrov, akademik Tomislav Raukar, Davorin Spevec, Velimir Srića i akademik Petar Šimunović.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙