FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Snažan skok tečaja dolara

LONDON, 6. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Najnovije izjave čelnikaameričke središnje banke Fed o i nadalje zabrinjavajućim inflatornimrizicima u SAD-u zacementirale su očekivanja ulagača na svjetskimdeviznim tržištima o daljnjem rastu američkih kamatnih stopa, što jeprotekloga tjedna oštro podiglo vrijednost dolara prema većininajvažnijih međunarodnih valuta.
LONDON, 6. studenog 2005. (Hina/Reuters) - Najnovije izjave čelnika američke središnje banke Fed o i nadalje zabrinjavajućim inflatornim rizicima u SAD-u zacementirale su očekivanja ulagača na svjetskim deviznim tržištima o daljnjem rastu američkih kamatnih stopa, što je protekloga tjedna oštro podiglo vrijednost dolara prema većini najvažnijih međunarodnih valuta.

Tečaj dolara ojačao je otprilike dva posto prema europskoj, švicarskoj i japanskoj valuti. Tako je euro dočekao kraj tjedna na 1,182 dolara, najnižoj razini u proteklih 18 mjeseci. Dolar stoji i 118,25 jena, najviše u zadnje dvije godine. Prema švicarskom franku dolarom se trguje po 1,3058 franaka. Oslabila je, i to za 1,2 posto, i britanska funta, koja stoji 1,7519 dolara.

Zelena valuta ojačana je izjavom Alana Greenspana u četvrtak da su inflatorni rizici i nadalje zabrinjavajući. Analitičari ističu da su njegove izjave u suprotnosti s onima iz Europske središnje banke (ECB), koja je toga dana objavila da bi mogla djelovati u bilo kojem trenutku po pitanju podizanja kamatnih stopa u eurozoni, ali nije dala signal točnog tajminga. Ulagači su se, naime, kladili da bi kamatne stope u eurozoni mogle ojačati već u prosincu. Ranije u listopadu ECB je dao poticaj jačanju eura nakon što je predsjednik banke Jean-Claude Trichet izjavio da je potreban velik oprez zbog inflatornih pritisaka u gospodarstvu.

Nadalje, Fed je u utorak podigao kamatnu stopu za prekonoćne pozajmice na 4,0 posto, a analitičari predviđaju njezin skok na 4,5 posto ili više u 2006. Najnoviji podatak o porastu plaće po satu rada u SAD-u u listopadu za 0,5 posto, najsnažnije od veljače 2003., dao je također poticaj kupovinama dolara, jer bi Fed to mogao ocijeniti dodatnom prijetnjom od inflacije.

Istodobno, euro je ojačao prema jenu, dosegnuvši tijekom tjedna 140,68 jena, najvišu razinu u proteklih sedam mjeseci, kako je i Europska središnja banka ojačala svoj oprez oko inflacije, što mnogi na deviznim tržištima tumače kao njezin eventualni zaokret prema podizanju kamatnih stopa u eurozoni. Kraj tjedna jen je dočekao ponešto oporavljen, na 139,8 jena za euro.

Japanska valuta, koja nosi nizak prinos, najveća je žrtva fokusiranja tržišta na razlike u kamatnim stopama, jer su japanske kamatne stope gotov jednake nuli. Nasuprot američkoj i europskoj monetarnoj politici, ulagači zasad ne očekuju promjene u japanskoj ultra-popustljivoj monetarnoj politici. Stoga analitičari predviđaju da će jen dosegnuti nove niske razine u kratkome roku, unatoč dobrim gospodarskim izgledima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙