FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Najniži tečaj dolara prema euru u zadnja dva tjedna nakon upozorenja ECB-a

LONDON, 7. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Nakon što je Europskasredišnja banka zaoštrila svoj stav prema inflaciji, a ulagači nisuskloni poduzimati špekulativne kupovine dolara prije podatka ozaposlenosti u SAD-u u rujnu, tečaj dolara na svjetskim deviznimtržištima u petak je oslabio prema euru na najnižu razinu u zadnja dvatjedna.
LONDON, 7. listopada 2005. (Hina/Reuters) - Nakon što je Europska središnja banka zaoštrila svoj stav prema inflaciji, a ulagači nisu skloni poduzimati špekulativne kupovine dolara prije podatka o zaposlenosti u SAD-u u rujnu, tečaj dolara na svjetskim deviznim tržištima u petak je oslabio prema euru na najnižu razinu u zadnja dva tjedna.

Do podneva se njegov tečaj spustio 0,9 posto prema euru, kojim se trguje po 1,2162 dolara. Prema jenu oslabio je 0,5 posto, tako da stoji 137,8 jena. Za toliko je poskupjela i britanska funta, koja stoji 1,7702 dolara. Švicarski franak istodobno je poskupio gotovo 0,8 posto, na 1,2734 franaka za dolar.

ECB je u četvrtak ostavila ključnu kamatnu stopu u eurozoni na povijesno niskih 2,0 posto, no predsjednik banke Jean-Claude Trichet na novinskoj konferenciji iza bančina zasjedanja rekao je da je potreban snažan oprez u pogledu inflacije i da će ECB podići kamatne stope ako se problem pogorša.

Dolar je u četvrtak zabilježio najveći dnevni postotni gubitak prema euru u zadnje tri godine jer su ulagači krenuli s njegovim prodajama dijelom zbog stava da su pretjerali s kupovinama zelene valute na temelju očekivanja viših američkih kamatnih stopa, a dijelom i zbog toga što se pribojavaju da će snažnija inflacija u SAD-u osujetiti gospodarski rast.

"Utjecaj ECB-a i nadalje se osjeća diljem tržišta. Tema viših američkih kamatnih stopa zamijenjena je na tržištu strahom da će više kamatne stope osujetiti gospodarski rast", ocijenio je raspoloženje na tržištu Gavin Friend, valutni strateg Commerzbanke u Londonu.

Fokus tržišta sada je na podatku o zaposlenosti u SAD-u tijekom rujna, koji se očekuje tijekom dana. "Trebat ćemo izuzetan rast broja novih radnih mjesta kako bi dolar opet uzletio", izjavio je Friend.

Euru su pomogle i rastuće nade da će Socijaldemokrati njemačkog kancelara Gerharda Schroeder i čelnica konzervativnih Kršćanskih Demokrata Angela Merkel postići dogovor o velikoj koaliciji.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙