FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Koalicijski partneri još bez dogovora o financijama

BERLIN, , 3. studenoga 2005. (Hina) - Tjedan dana prije planiranogzavršetka koalicijskih pregovora vodstva Demokršćanske unije (CDU/CSU)i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) na sastanku održanom učetvrtak u Berlinu nisu uspjela postići suglasnost glede smjernicafinancijske politike buduće koalicijske vlade.
BERLIN, , 3. studenoga 2005. (Hina) - Tjedan dana prije planiranog završetka koalicijskih pregovora vodstva Demokršćanske unije (CDU/CSU) i Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) na sastanku održanom u četvrtak u Berlinu nisu uspjela postići suglasnost glede smjernica financijske politike buduće koalicijske vlade.

"I dalje se držimo vremenskog plana ali rješenja za otvorena pitanja još nisu postignuta", izjavio je predsjednik SPD-a u ostavci Franz Muentefering. Predsjednik SPD-a, koji će na toj dužnosti ostati do izbora novog predsjednika 14. studenoga, izjavio je da je sastanak u četvrtak poslužio sagledavanju dosada postignutog te da će izvješće o tomu tijekom vikenda biti predočeno strankama prije nego što se u ponedjeljak nastave koalicijski pregovori.

"Mi već danima vodimo mučnu raspravu o financijskoj situaciji u zemlji", izjavio je nakon susreta predstavnik demokršćana u dijelu pregovora o financijskim pitanjima Roland Koch.

Predsjednica Kršćansko- demokratske unije (CDU) i buduća kancelarka Angela Merkel izjavila je u nekoliko navrata da će najvažnija zadaća buduće vlade biti konsolidacija državnog proračuna za što su predviđene dodatne mjere štednje koje bi, kako je priopćeno, trebale donijeti 43 milijarde eura.

Uoči sastanka u četvrtak mediji su objavili da su stranke u pregovorima već postigle dogovor o podizanju poreza na dodanu vrijednost sa sadašnjih 16 na 18 posto. Dogovoreno je također da treba preispitati dosadašnje učinke reforme tržišta radnom snagom.

U pregovorima je sudjelovao i dosadašnji predsjednik zastupničkog kluba bavarske Kršćansko socijalne unije (CSU) Michael Glos koji će u budućoj vladi zamijeniti bavarskog premijer Edmunda Stoibera na dužnosti ministra gospodarstva, jer je Stoiber u utorak neočekivano odustao od kandidature.

U četvrtak tijekom poslije podneva u Berlinu je boravio i europski povjerenik Joaquin Almunia koji se u razgovoru s Angelom Merkel i budućim ministrom financija Peerom Steinbrueckom (SPD) informirao o planovima štednje buduće vlade. On je izrazio uvjerenje da će buduća vlada prihvatiti drastične mjere štednje u svrhu konsolidacije proračuna.

Europska komisija u prosincu planira pokretanje postupka protiv Njemačke zbog nepoštivanja Maastrichtskih kriterija vezanih uz unutarnje zaduženje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙