FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tisak: početak pregovora EU i RH važan i za regiju

BERLIN, 5. listopada 2005. (Hina) - Njemački tisak u srijedu opširnopiše o otvaranju pristupnih pregovora između Europske unije i Hrvatskepri čemu se uglavnom spominje važnost otvaranja pregovora ne samo zaHrvatsku već i za ostale zemlje u regiji.
BERLIN, 5. listopada 2005. (Hina) - Njemački tisak u srijedu opširno piše o otvaranju pristupnih pregovora između Europske unije i Hrvatske pri čemu se uglavnom spominje važnost otvaranja pregovora ne samo za Hrvatsku već i za ostale zemlje u regiji.

"Frankfurter Rundschau" u komentaru ističe da je početak pregovora pokazatelj da je suradnja s Haškim tribunalom vrlo važna. Uz to je važna i uspješna politika Europske unije koja "nekadašnje ratne protivnike pomno skrojenim programima pribiližava jedne drugima".

"U pomoć zemljama zapadnog Balkana ne spada samo financijska i trgovinska pomoć nego i pomoć u suočavanju s vlastitom prošlošću", smatra komentator te dodaje da Hrvatska za to treba još puno vremena.

"Činjenica da se ratni zločinci na Balkanu još uvijek tretiraju kao junaci teško je naslijeđe koje je sa sobom donio rat i Europa mora pomoći u prevladavanju tog naslijeđa i to ne s visine nego s osjećajem i razumijevanjem za to da duboke rane koje je ostavila bliska prošlost sporo zacjeljuju".

"Hrvatska iskače iz Balkan Expressa". Tim citatom hrvatskog političara Damira Kajina nadregionalni Frankfurter Allgemeine Zeitung počinje članak posvećen otvaranju pristupnih pregovora s Hrvatskom. Autor teksta među ostalim ističe da je iznenađuje ocjena Carle del Ponte da Hrvatska već nekoliko tjedana u cijelosti surađuje s međunarodnim sudom.

"Ta se ocjena poklapa s informacijama iz drugih EU diplomatskih izvora koji upućuju na to da su hrvatske vlasti posljednjih tjedana napravile značajne korake u kontroliranju mreže koja podupire Ante Gotovinu", navodi se u tekstu.

Konzervativni dnevnik "Die Welt" tvrdi da je Hrvatska profitirala od "luksemburške svađe oko Turske".

"Beč se pokazao najjačim odvjetnikom Hrvatske a procjenjuje se da je Londonu toliko stalo do pregovora s Turskom da je odbacio svoje ograde naspram Hrvatske", piše "Die Welt".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙