FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačke stranke pozdravljaju početak pregovora EU i RH

BERLIN, 5. listopada 2005. (Hina) - Njemačke parlamentarne strankepozdravile su u srijedu početak pregovora o punopravnom članstvuHrvatske u EU.
BERLIN, 5. listopada 2005. (Hina) - Njemačke parlamentarne stranke pozdravile su u srijedu početak pregovora o punopravnom članstvu Hrvatske u EU.

Predstavnici najvećeg zastupničkog kluba u Bundestagu- Demokršćanske unije CDU/CSU, vanjskopolitički glasnogovornik Friedbert Pflueger (Kršćansko demokratska unija CDU) i povjerenik Bundestaga za Hrvatsku Klaus - Peter Willsch (CDU), čestitali su hrvatskom narodu na početku pregovora te istaknuli zasluge hrvatskog premijera Ive Sanadera u ostvarivanju tog cilja.

"To je poseban uspjeh premijera Ive Sanadera i njegove Vlade koja je u manje od dvije godine na vlasti uspjela stvoriti uvjete za početak pregovora", stoji u priopćenju demokršćanskog zastupničkog kluba. U priopćenju se nadalje navodi da je tek Vlada Ive Sanadera u cijelosti surađivala s Međunarodnim sudom za ratne zločine u Den Haagu.

"Hrvatska će kao članica biti dobitak kako za Europsku uniju tako i za stabilizacijski proces na zapadnom Balkanu", stoji u priopćenju.

Unija CDU/CSU ukazuje i na pozitivnu ulogu Austrije, posebice kancelara Wolfganga Schuessela, u procesu priznavanja hrvatskih težnji.

"Austrijska Vlada je puno pridonijela tomu da otpori unutar EU-a protiv srednjoeuropske Hrvatske budu uklonjeni i da se priznaju napori hrvatske Vlade", navodi se u priopćenju.

Zastupnički klub Unije CDU/CSU i dalje će pružati snažnu potporu Hrvatskoj na njezinom putu u Europsku uniju, zaključuje se u priopćenju.

Druga po snazi zastupnička skupina u Bundestagu- Socijeldemokratska također pozdravlja otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom.

"Otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom dobra je vijest za cjelokupnu regiju jer taj razvoj događaja pozitivno utječe i na susjedne zemlje", izjavio je glasnogovornik zastupničkog kluba zadužen za pitanja Europe Guenther Gloser.

Za razliku od Demokršćanske unije koja pozdravlja jedino otvaranje pregovora s Hrvatskom, socijaldemokratski zastupnički klub u istom priopćenju pozdravlja i otvaranje pregovora s Turskom.

"SPD će angažirano pratiti i podupirati pregovore s Hrvatskom i Turskom", stoji u priopćenju.

Socijsledmokratski zastupnički klub istodobno osuđuje ponašanje "konzervativne vlade" u Beču koja je svojim stavom prema Turskoj "sama sebe izolirala". SPD govori i o "neprirodnoj koaliciji" turskih nacionalista i austrijskih konzervativaca kao jedinim snagama koje su se protivile otvaranju pregovora EU i Turske.

Glasnogovornik zastupničkog kluba Zelenih u Bundestagu Rainder Steenblock pozdravio je otvaranje pregovora s Hrvatskom te je istodobno izrazio nadu da će haški optuženik Ante Gotovina uskoro biti izručen Haškom sudu.

"Mi se radujemo tomu da su napokon otvoreni pregovori i s Hrvatskom te se nadamo da će ovaj primjer poslužiti i ostalim zemljama u regiji", stoji u priopćenju Zelenih i dodaje da "svima mora biti jasno da je puna suradnja s Haškim sudom neizostavan uvjet za otvaranje pristupnih pregovora".

Vanjskopolitički glasnogovornik Liberalno demokratske stranke (FDP) u Bundestagu Werner Hoyer uputio je narodima Hrvatske i Turske čestitke zbog otvaranja pregovora ali je istodobno upozorio na to da u pregovorima treba voditi računa o "granicama izdržljivosti" kako građana Turske i Hrvatske tako i građana Europske unije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙