FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Berlin: Pomaci u pregovorima o stvaranju koalicije

BERLIN, 5. listopada 2005. (Hina) - Predstavnici Demokršćanske UnijeCDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke postigli su značajnepomake nakon trećeg kruga pripremnih pregovora o mogućem stvaranjukoalicije tako da obje strane vjeruju u skorašnji početak koalicijskihpregovora, objavljeno je u srijedu poslije podne nakon susretavodstava stranaka u Berlinu.
BERLIN, 5. listopada 2005. (Hina) - Predstavnici Demokršćanske Unije CDU/CSU i Socijaldemokratske stranke Njemačke postigli su značajne pomake nakon trećeg kruga pripremnih pregovora o mogućem stvaranju koalicije tako da obje strane vjeruju u skorašnji početak koalicijskih pregovora, objavljeno je u srijedu poslije podne nakon susreta vodstava stranaka u Berlinu.

"Unija i SPD suglasne su u većini pitanja koja se odnose na rad moguće demokršćansko-demokratske vlade", izjavila je nakon sastanka predsjednica Kršćansko demokratske unije (CDU) Angela Merkel. "Ja sam prije optimist nego pesimist ako me pitate hoće li doći do stvaranja koalicije", zaključila je Merkel koja polaže pravo i na kancelarsku dužnost u novoj vladi.

I SPD je pokazao optimizam glede mogućeg sastavljanja vlade i početka koalicijskih pregovora. Njemački kancelar Gerhard Schroeder i predsjednik SPD-a Franz Muentefehring potvrdili su "suglasnost u mnogim bitnim točkama" s Unijom CDU/CSU.

Najspornije pitanje dosadašnjeg tijeka razgovora- tko će biti novi kancelar, bit će razriješeno tek u četvrtak u razgovoru na vrhu između Angele Merkel i Edmunda Stoibera s jedne te Franza Muentefehringa i Gerharda Schroedera s druge strane.

Promatrači procjenjuju da će se Gerhard Schroeder, koji je netom nakon izbora ustrajao na tomu da ostane kancelar, povući kako bi omogućio početak koalicijskih pregovora.

Unija CDU/CSU je nastavak pregovora uvjetovala Schroederovim povlačenjem. Schroeder je u srijedu još jednom ponovio da neće stajati na putu ka stvaranju koalicijske vlade.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙