FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanska vlada objavila novi prijedlog protuterorističkog zakona

LONDON, 12. listopada 2005. (Hina/AFP) - Vlada premijera Blairapodastrla je u srijedu u parlamentu prijedlog protuterorističkogzakona kojega je članak o produljenju pritvora za osobe osumnjičene zaterorizam sa 14 na 90 dana izazvao najveću raspravu.
LONDON, 12. listopada 2005. (Hina/AFP) - Vlada premijera Blaira podastrla je u srijedu u parlamentu prijedlog protuterorističkog zakona kojega je članak o produljenju pritvora za osobe osumnjičene za terorizam sa 14 na 90 dana izazvao najveću raspravu.

Tekst koji je izradilo ministarstvo unutarnjih poslova ima još jednu odredbu koju su žestoko napali sudci i udruge za zaštitu sloboda, koja za "veličanje terorizma" određuje kaznu od sedam godina zatvora.

No taj je članak donekle izmijenjen u odnosu na prvotnu inačicu. Da bi se nekog progonilo zbog veličanja terorizma trebat će dokazati njegovu nakanu da želi prouzročiti nove terorističke čine. Sama činjenica da se netko veseli zbog izvedenih terorističkih čina više nije dovoljna.

Četvrti zakon protiv terorizma koji laburistička vlada premijera Tonyja Blaira nudi nakon 2000. trebao bi se prihvatiti "prilično brzo", dodao je u srijedu državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Paul Goggins.

Rasprava koja počinje u četvrtak obećava buran nastavak. Čitava oporba i neki članovi laburističke stranke već su se usprotivili produljenju pritvora na 90 dana.

Ta prijeporna odredba unesena je u zakon nakon atentata 7. srpnja na trima postajama podzemne željeznice i u autobusu u Londonu, u kojima je smrtno stradalo 56 osoba, među kojima četiri bombaša.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙