FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush: Islamski militanti žele osvojiti cijele zemlje

WASHINGTON,6. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush predstavio je u četvrtak borbu protiv terorizma kao globalnisukob s islamskim militantima koji žele osvojiti cijele zemlje a Irakje, kako je rekao, njihova središnja bojišnica.
WASHINGTON,6. listopada 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush predstavio je u četvrtak borbu protiv terorizma kao globalni sukob s islamskim militantima koji žele osvojiti cijele zemlje a Irak je, kako je rekao, njihova središnja bojišnica.

"Suočeni smo s radikalnom ideologijom s nepromjenjivim ciljem da osvoji cijele zemlje i zastraši svijet", rekao je Bush.

"Militantni vjeruju da bi kontrola nad jednom zemljom okupila muslimanske mase, omogućujući im da sruše sve umjerene vlade u regiji i uspostave islamsko carstvo koje bi se prostiralo od Španjolske do Indonezije", rekao je Bush u govoru u washingtonskoj Zakladi za demokraciju.

On je kazao da je Irak središnja bojišnica u američkoj borbi protiv terorizma i uz tvrdnju da je u toj zemlji ostvaren napredak obećao da će SAD nastaviti borbu do konačne pobjede.

Bush je kazao da javnost ne zna za mnoge pobjede u borbi protiv terorizma. On je rekao da su Sjedinjene Države i saveznici poremetili najmanje 10 planova al Qaide za terorističke napade.

Odbacujući kritike da je Irak postao "rasadnik terorista" nakon američkog napada na tu zemlju, Bush je kazao da je to samo izgovor jer američke snage nisu bile tamo kada je al Qaida napala SAD 11. rujna 2001. Isto tako Rusija, koja nije podržala napad na Irak, suočila se s terorističkim napadom na školu u Beslanu u kojem je ubijeno više od 300 djece.

"Teroristi smatraju Irak za središnju bojišnicu u borbi protiv čovječanstva. I mi moramo priznati Irak kao središnju bojišnicu u našoj borbi protiv terorizma", rekao je on.

Bush je svojim govorom nastojao potaknuti sve slabiju potporu Amerikanaca ratu u Iraku u kojem je do sada poginulo više od 1940 američkih vojnika.

U istraživanju javnoga mnijenja televizije CNN, lista USA Today i Gallupa krajem rujna, 59 posto Amerikanaca smatralo je napad na Irak pogreškom, a samo 32 posto odobrilo je Bushovo vođenje rata u Iraku.

Bush je u govoru upozorio Siriju i Iran za koje je ustvrdio da pomažu teroriste.

"Sjedinjene Države ne prave razliku između onih koji počine terorističke akte i onih koji ih podržavaju i pružaju im sklonište jer su jednako krivi za ubojstvo", rekao je on.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙