FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

RS: Ashdown najavio rehabilitaciju nekih smijenjenih političara

BANJA LUKA, 3. studenog 2005. (Hina) - Visoki predstavnik u BiH PaddyAshdown najavio je, u intervjuu za "Nezavisne novine" od četvrtka,kako će narednih dana vratiti na političku scenu neke osobe koje jesmijenio dodajući da ne otklanja mogućnost vlastitoga angažmana u BiHi nakon formalnog odlaska s dužnosti.
BANJA LUKA, 3. studenog 2005. (Hina) - Visoki predstavnik u BiH Paddy Ashdown najavio je, u intervjuu za "Nezavisne novine" od četvrtka, kako će narednih dana vratiti na političku scenu neke osobe koje je smijenio dodajući da ne otklanja mogućnost vlastitoga angažmana u BiH i nakon formalnog odlaska s dužnosti.

"Mogu najaviti da će biti nekih smijenjenih ljudi koje ćemo vratiti na političku scenu narednih dana", rekao je Ashdown ne precizirajući o kojim je političarima riječ.

Visoki predstavnik u BiH smijenio je u lipnju 2004. s dužnosti i zabranio političko istupanje za 60 članova Srpske demokratske stranke (SDS) i Partije demokratskog progresa (SDP). Ovo je učinjeno zbog sumnje da te osobe opstruiraju obveze Republike Srpske prema haškome tribunalu odnosno da podupiru skrivanje haških optuženika.

Govoreći o tri temeljna zadatka koja je sebi zadao po dolasku na dužnost, Ashdown je rekao kako ih je definirao u svom prvom obraćanju bosanskohercegovačkom parlamentu u svibnju 2002. godine. Prvi je bio da BiH krene putem državotvornosti, drugi - da krene k Europi i treći, da BiH dovede što bliže trenutku kada joj više neće biti potreban visoki predstavnik. Ashdown je istaknuo kako će preostali dio mandata iskoristiti za prenošenje ovlaštenja međunarodne zajednice "u ruke lokalnih tijela vlasti" dodajući da se, po odlasku s dužnosti, ne namjerava baviti ustavnim promjenama, što je zadatak za građane BiH.

Visoki predstavnik ne otklanja mogućnost vlastitog angažmana u BiH. "Ako me netko zamoli da budem veleposlanik koji će besplatno raditi na priključenju BiH Europi to ću rado prihvatiti", rekao je Ashdown dodajući da ne misli biti službeni veleposlanik jer to mogu biti samo državljani BiH, već da bi mogao raditi kao netko tko će u europskim državama zagovarati ulazak BiH u europske institucije.

"Jedna od mojih želja za vrijeme mog mandata bila je da ovu zemlju što prije uvedem u Europu" izjavio je Ashdown, koji je u BiH kupio obiteljsku kuću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙