FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Konferencija o budućnosti BiH u Ženevi 20-21. listopada

SARAJEVO,13. listopada(Hina) - Na međunarodnoj konferenciji posvećenojtrenutačnom stanju u Bosni i Hercegovini i njenim perspektivama, kojaće od 20. do 21. listopada biti održana u Ženevi, okupit će se do 500sudionika od kojih se očekuju prijedlozi o promjenama koje trebaprovesti deset godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma,najavili su u četvrtak u Sarajevu predstavnici udruge "BiH 2005" kojai organizira ovaj skup.
SARAJEVO,13. listopada(Hina) - Na međunarodnoj konferenciji posvećenoj trenutačnom stanju u Bosni i Hercegovini i njenim perspektivama, koja će od 20. do 21. listopada biti održana u Ženevi, okupit će se do 500 sudionika od kojih se očekuju prijedlozi o promjenama koje treba provesti deset godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, najavili su u četvrtak u Sarajevu predstavnici udruge "BiH 2005" koja i organizira ovaj skup.

Upravni odbor ove udruge čine istaknute javne osobe poput Wolfganga Petritscha, Lakhdara Brahimija, Erharda Buseka, Marracka Gouldinga, Predraga Matvejevića, Tadeusza Mazowieckog i Christiana Schwarz-Schillinga, a njezin predsjednik Jakob Finci kazao je kako je cilj ženevskog skupa ponuditi moguća rješenja za budućnost BiH.

"Ne želimo trošiti vrijeme na analizu onoga što se dogodilo. Vrijeme je pogledati kako se može dalje", kazao je Finci.

Pritom će, kako je istaknuo, moguće ustavne promjene u BiH predstavljati tek jedan dio kompleksne rasprave jer "ustav ne kreira realnost nego realnost kreira ustav, baš kako je to bio slučaj i u Daytonu".

Akademik Božidar Matić koji će biti jedan od uvodničara na ženevskom skupu narednog tjedna, istaknuo je kako puno više pozornosti nego do sada valja posvetiti gospodarskom stanju u BiH koje ujedno određuje njenu političku stabilnost.

"Novaca u BiH svakim danom pristiže sve manje", kazao je Matić upozorivši kao rastući vanjskotrgovinski deficit može opasno ugroziti stanje u zemlji.

Prema procjenama Vanjskotrgovinske komore BiH, deficit u robnoj razmjeni te zemlje s inozemstvom ove će godine biti rekordan i premašit će iznos od tri milijarde eura.

Uz ustav i gospodarstvo u BiH, u Ženevi će se narednog tjedna raspravljati i o stanju u kulturi i obrazovanju, o pravdi i pomirenju te o stanju u jugoistočnoj Europi.

Uz različite stručnjake iz BiH i svijeta, očekuje se kako će sudionici skupa biti i aktualni Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown, predsjedatelj Vijeća ministara Adnan Terzić te glavna tužiteljica Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Carla del Ponte.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙