FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Schwarz-Schilling najvjerojatnije novi Visoki predstavnik u BiH

SARAJEVO, 29. listopada 2005.(Hina) - Konzervativni njemački političarChristian Schwarz-Schilling novi je kandidat za nasljednika PaddyaAshdowna na dužnosti Visokog predstavnika međunarodne zajednice zaBosnu i Hercegovinu, a ujedno ima najviše izgleda biti postavljen natu poziciju, prenose u subotu sarajevski dnevni listovi.
SARAJEVO, 29. listopada 2005.(Hina) - Konzervativni njemački političar Christian Schwarz-Schilling novi je kandidat za nasljednika Paddya Ashdowna na dužnosti Visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu, a ujedno ima najviše izgleda biti postavljen na tu poziciju, prenose u subotu sarajevski dnevni listovi.

Prema navodima "Dnevnog avaza", njemačka kancelarka Angela Merkel odlučila je predložiti Schwarz-Schillinga neposredno uoči isteka roka za nominiranje mogućih kandidata za novog Visokog predstavnika u BiH. Službena obavjest o tome stigla je u Sarajevo u petak.

Ovom prijedlogu prethodile su opsežne konzultacije između Berlina i Bruxellesa.

Christian Schwarz-Schilling godinama je bio istaknuti dužnosnik njemačke Kršćansko-demokratske unije (CDU) te dugogodišnji ministar u vladi Helmuta Kohla.

Nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma, od 1995. do 2004. godine je bio angažiran u Bosni i Hercegovini, najprije kao međunarodni posrednik za Federaciju BiH, a potom i za cijelu državu.

Slovi za vrsnog poznavatelja stanja u BiH jer nema gotovo niti jedne općine u toj zemlji koju tijekom svog mandata nije obišao i potanko se upoznao s njenim problemima.

Schwarz-Schilling poznat je i kao oštar kritičar pojava kršenja zakon i narušavanja temeljnih ljudskih prava, a posebice se isticao zalaganjem za osiguranje prava na povratak svih izbjeglih i prognanih.

Ranije su svoje kandidate za Visokog predstavnika istaknuli Italija, Nizozemska i Češka.

Do sada su najveći izgledi davani nizozemskom diplomatu Michielu Patijnu no "Oslobođenje" u subotu konstatira kako on više nema šansi nakon što su se njegovoj kandidaturi usprotivile prognaničke udruge koje okupljaju Bošnjake iz Srebrenice.

Paddy Ashdown vjerojatno će ostati u BiH do veljače kako bi svom nasljedniku pomogao u preuzimanju posla.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙