FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Književni razgovori o djelu Jože Horvata

ZAGREB, 2. studenog 2005. (Hina) - Književni razgovori o djelu JožeHorvata u povodu 90. obljetnice njegova života održani su danas uHrvatskom društvu pisaca (HDP) u Zagrebu.
ZAGREB, 2. studenog 2005. (Hina) - Književni razgovori o djelu Jože Horvata u povodu 90. obljetnice njegova života održani su danas u Hrvatskom društvu pisaca (HDP) u Zagrebu.

O Horvatovu književnom djelu govorili su predsjednik HDP-a Velimir Visković, književni povjesničar prof. Miroslav Šicel, književni kritičari Strahimir Primorac i Branimir Donat, sveučilišni profesori Vinko Brešić i Joža Skok te urednica Horvatovih izabranih djela Đurđa Mačković.

"Horvat svijet ne motri antropocentrično, nego čovjeka gleda kao jedan njegov dio",

ocijenio je Visković, naglasivši kako nema pisca u našoj književnosti koji je napisao od Horvata više stranica o moru".

Urednica Horvatovih izabranih djela Đurđa Mačković pozvala je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa da, kako je rekla, "promijeni svoje stajalište o Horvatovu djelu". Po njenom mišljenju "Joža Horvat bi trebao biti dio školske lektire".

Književni povjesničar Miroslav Šicel ocijenio je kako je Horvatovo književno djelo "dosljedni autobigrafski zapis o bogatu životu". "On je suvremeni intelektualac koji je svoj ratio podredio emocijama," rekao je.

Govoreći o književnim početcima Jože Horvata, kritičar Strahimir Primorac podsjetio je kako je njegov roman "Sedmi b" godine 1939. zabranila policija.

"U njem se radnja odvija sredinom 30-tih godina 20. stoljeća", napomenuo je Primorac, dodavši kako se autor "tim romanom usprotivio tadašnjem hrvatskom, odnosno jugoslavenskom odgoju u školama".

Govoreći o neuvršćivanju Horvatovih djela u školsku lektiru, književni kritičar Branimir Donat ustvrdio je kako "oni koji biraju tu lektiru, ne poznaju hrvatsku književnost. Oni zapravo tu književnost mrze", rekao je.

Donat je također pozvao Horvata da, s obzirom na znanje i iskustvo, u svom najavljenom autobiografskom djelu razjasni mnoge nedoumice u hrvatskoj književnosti iz poratnoga doba.

Književnik i putopisac Joža Horvat rođen je 1915. u Kotoribi, u Međimurju. Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je partizanski borac, pa je po motivima toga životnog razdoblja napisao roman "Mačak pod šljemom". Kritika je povoljno ocijenila i njegova putopisna djela u više nastavaka, "Besu" kao i "Molitvu prije plovidbe". Iz bogate riznice doživljaja sa svojih morskih putovanja Horvat je napisao i dvije knjige poetskih opservacija "Operacija stonoga" i "Waitapu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙